IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Отново ставаме свидетели на разделяне Изток-Запад в ЕС

Пред ръководството на блока стоят въпроси, по които все още няма единомислие сред страните членки, смята Христо Панчугов

14:30 | 07.07.19 г.
<p>
	Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Разделянето Изток-Запад в рамките на Европейския съюз (ЕС) отново е валидно и след парламентарните избори на европейско ниво, които бяха проведени през май, заяви политологът Христо Панчугов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него хай-голямото предизвикателство пред новите мандати на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП) ще бъде да се намерят отговори на въпросите, по които няма единомислие сред страните членки на Европейския съюз, но са в основата на договорите на блока.

Като пример за подобен конфликт Панчугов даде предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформи на еврозоната и банковия съюз, както и прилагането на диференцирана интеграция между страните.

„Диференцираната интеграция е неприложима, защото касае фундаментални текстове от договорите на ЕС, а промяната им не е нито лесна, нито съвсем безпроблемна задача“, коментира политологът.

По неговите думи е подобна ситуацията и с миграцията и разпределянето на тежестта от нея между отделните членки на блока, допълни политологът, като отбеляза, че темите за Brexit и разширяването на ЕС към Западните Балкани също остават на дневен ред.

Според Панчугов за момента големият въпрос в рамките на Общността остава как ще премине гласуването в ЕП и дали компромисът, на който станахме свидетели на ниво европейски лидери, ще бъде потвърден.

„До голяма степен дотук се стигна поради заемането на категорични позиции от страна на различните европейски политически семейства. Зелените например се противопоставяха на всеки компромис заради невъзможността да заемат който и да е от ръководните постове“, подчерта експертът.

Целия разговор може да проследите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още