IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Постоянното ходене на избори не е най-добрата опция

Опитите за анализ на поведението на "Има такъв народ" и прогнозиране на техните решения ще бъдат неуспешни, смята Даниел Стефанов

19:11 | 27.08.21 г.
Политолог: Постоянното ходене на избори не е най-добрата опция

Не е изненада, че Румен Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП, защото на този етап той вече оперира в предизборна кампания. Изборът не е бил сложен, по този начин той си подсигурява подкрепа от още от големите политически партии. Това заяви Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

“До момента БСП и ИТН имат добра комуникация, но не трябва да забравяме, че БСП все още е смятана за партия на статуквото.” 

Стефанов е на мнение, че връчването на този мандат ще е по-скоро за вътрешнопартийна употреба. Корнелия Нинова ще се опита да успокои вътрешната си опозиция и да покаже, че БСП има силите и възможността да се бори за власт.

“От гледна точка на реална възможност за сформиране на правителство съм силно скептичен” , посочи гостът.

По всичко личи, че ключова фигура за сформирането на този евентуален кабинет ще бъде партията на Слави Трифонов. Даниел Стефанов коментира, че опитите за анализ на поведението на “Има такъв народ” и прогнозиране на техните решения ще бъдат неуспешни. 

“Всички анализират ИТН през призмата на това, че те би следвало да вземат рационалното решение. Това не е така, те не са като останалите партии, не действат нормално, ако приемем, че за “нормално” можем да дефинираме поведението на останалите партии, които са по-обикновени.” 

Стефанов смята, че ИТН са най-чистата форма на популистка партия. Те трябва да бъдат разглеждани по този начин. За ИТН най-големият успех би бил те да останат сами срещу всички. Най-лошата опция за тях е да са част от широка коалиция, защото ако това стане, тяхната антисистемност ще изчезне. И те това го знаят много добре.

“Дефиницията на антисистемен е сам срещу всички. Ако ИТН влязат в коалиция, това би означавало те да търсят изцяло друга роля за партията си.” 

Даниел Стефанов посочва, че от гледната точка на страничен наблюдател "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" също са част от партиите на протеста. От гледна точка на ИТН обаче всички са от статуквото, освен тях. 

Политологът е на мнение, че постоянното ходене на избори не е най-добрата опция. Вярно е, че се тръби, че няма нищо лошо да се ходи на избори, защото това е демократичното средство на суверена да изрази своята воля, посочи Стефанов. Той обаче смята, че изборите могат най-вече да покажат, че избирателите искат разместване на политическите пластове или да затвърдят желанието си дадена партия да управлява.

Истината е, че тази си функция изборите вече са я изпълнили. Избирателите вкараха нови партии в парламента, вкараха и нови интереси. Оттук нататък изборите не могат да направят много повече - ред е на партиите да поемат инициативата и да съставят кабинет, защото изборите не могат да го направят вместо тях, коментира политологът.

“Лично аз не вярвам особено на социологическите проучвания, които в момента се тиражират. Те представят една нереалистично висока избирателна активност, която е между 50 и 70%, което никога не се е случвало”, посочи още гостът.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още