IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от субсидиите за висше образование отиват напразно

Григор Сарийски от БАН не очаква бюджетът догодина да се нуждае от нови заеми

10:35 | 19.08.16 г. 1
Половината от субсидиите за висше образование отиват напразно

Почти половината от всички работещи висшисти в България не упражняват дейност, изискваща придобитата в университета квалификация. Това каза икономистът доц. Григор Сарийски от БАН в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира изявлението на финансовия министър Владислав Горанов за намерението да се увеличат държавните разходи през 2017 година за образование и сигурност.

„През 2014 година субсидиите за висшето образование са били около 430 млн. лева. На практика половина от тези пари са отишли напразно. Хората, които са получили висше образование, не го използват и няма смисъл от тези пари“, каза икономистът.

В коментар на изявлението на финансовия министър, че България няма да се нуждае от нови заеми през 2017 година икономистът каза, че това не е изненадващо. И припомни, че през март имаше емисия дълг от 2 млрд. евро, допълнително бяха емитирани и облигации на вътрешния капиталов пазар. В допълнение той посочи и резултатите от стрес тестовете на банките, които показаха, че няма да е необходима ликвидна подкрепа за никоя банка, така че „допълнителна емисия дълг не е необходима“. За Сарийски би било изненадващо обратното твърдение – за нов дълг догодина.

Още от разговора може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
financialist
преди 7 години
Нека субсидиите са в по-големи размери, но за по-малък брой доказали се студенти и предподаватели. Време е, а се и опасявам да не е късно, да отсеем малко българите с висше образование
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още