Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Правилно ли е да отпадне платеният годишен отпуск за периода на майчинство?

Според бизнеса предложението би се отразило положително на майките и трудовата им реализация

гледано: 1673   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Правилно ли е да отпадне платеният годишен отпуск за периода на майчинството, както настояват български работодатели. Какво се крие зад това предложение и вписва ли се България в контекста на останалите европейски страни с подобно правило. Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“ и Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара коментират темата по Bloomberg TV Bulgaria.

Дебатът излезе отново на дневен ред преди ден с предложението на работодателски организации.

Решението на Съда на Европейския съюз, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд, не задължава България да променя законодателството си. Въпросите, които са свързани с демографията, не трябва да се решават само от една гледна точка, защото последствията са дългосрочни, а факторите, които влияят върху демографията – комплексни. Това мнение изрази Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“, в предаването „Бизнес старт“. 

Още по темата

Контекстът у нас е различен от този в останалите европейски страни. У нас няма практика за гъвкаво работно време, в което родителите да имат възможност да отглеждат децата си и да изпълняват служебните си задължения. Още повече, че има и силна липса на ясли и детски градини. Хората с ниски доходи са много на брой и те не могат да използват никакви алтернативи на държавните заведения“, каза Цвета Брестничка.

Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара обоснова исканията на бизнеса, посочвайки, че смисълът на платения годишен отпуск е възстановяване на физическите и психическите сили на работещите в следствие на положения от тях труд. „В случай, когато се ползва родителски отпуск, няма полагане на труд в смисъла на едно трудово взаимоотношение. Тоест не следва да се говори за натрупване на платен годишен отпуск по това време, тъй като целта му е различна“, посочи тя. 

Анкета

Одобрявате ли отпадането на платения отпуск, който се натрупва до време на майчинство?

Коментирай

Саръиванова поясни, че предложението да не се натрупва отпуск по време на майчинство не цели отнемане на права на майките и срокът на отпуска за отглеждане на малко дете няма да бъде променен.

Тя добави, че мотивите на работодателите не са свързани само с решението на Съда на ЕС, а са обмисляни от дълго време. Според нея предложението и приемането му би имало положително отражение и за майките.

Решението може да няма задължителен характер, но то е един много добър повод отново да се преосмислят аспектите на майчинството. Връщането на майките на пазара на труда ще помогне на самите тях и на тяхното професионално развитие. Отпускът и обезщетенията за малко дете няма да се изгубят по никакъв начин. Говори се само за премахване на натрупването на платен годишен отпуск в това време“.

Още от разговора вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
gabarduk до: Грую Груев
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
А бря Грую то и по време на болнични и ТЕЛК по няколко месеца пак работника с нищо не допринася и "няма общо с работния процес" ама по време на болничен пак се натрупва отпуск. Я дай и това да спрем
0
 
1
 
5
преди 8 месеца
Те сега вече са в криза за работна ръка а, какво ще правят след 20-години? Т.е., когато страната съвсем се стопи? Добре, нека му казват другояче но, деца трябва да,се раждат иботглеждат, и тондоата над 3 в,семейство, за да,се възпроизвежда населението. Дори просто , а нв разшитчрено, възпроизводство! Бизнесът задължително трябва солидарно да подкрепя боебата,срещу демогравския срив. Иначе, и сам, ще гризне Дедовия.
1
 
5
 
4
Slavi.13 до: справедлив1
преди 8 месеца
Много правилно! Не разбирам къде ги стяга чепика работодателите като практически те не плащат нищо по това майчинство. България е в демографска катастрофа, а те търсят начин да я направят необратима. Защо не се плащат детски за отглеждането на децата на работещите , а само на бай ***?! Защо след 7 клас всичко в училище се плаща ит.н. но това не е важно важни са милионерите с ролсове и техните крадени пари
3
 
6
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ДО номер 1 и 2 когото вие отгледате две деца и ги изучите най малко до магистърска степен на образование и вашата съпруга стигне до пенсионна възраст тогава имате право да говорите за това да не говорим че има семейства с 3 4 и повече деца на запад повечето семейства са такива
5
 
4
 
2
khao до: Грую Груев
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
и това за едно дете, с второто и оп 5 години извън пазара ... а после ще искат равни заплати и по ранно пенсиониране ... абе всеки иска, само белите мъже даваме !

Още от Bloomberg TV
Как ще опазим личното си пространство от технологичните гиганти е въпрос на избор