Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Представител от малка държава наследява Юнкер?

ЕС се е превърнал в туристическа дестинация с богата история и добра кухня, но няма конкурентоспособна икономика, посочи политологът доц. д-р Стойчо Стойчев

Представител от малка държава наследява Юнкер?

Снимка: Архив Ройтерс

Битката за поста председател на Европейската комисия (ЕК) продължава да е изключително ожесточена между кандидатите на Франция и Германия и дори се очаква времето да притисне европейските лидери, за да вземат някакво компромисно решение. Това създава все по-сериозни предпоставки за избора от малка страна членка на Европейския съюз за най-важния пост в обединението, смята политологът доц. д-р Стойчо Стойчев, който коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Голямата съпротива срещу Манфред Вебер произлиза от факта, че идва от голяма страна, като Германия. Обичайно малките страни членки в ЕС изпитват опасения, че така голямата държава ще извлече по-големи ползи от своя кандидат и се обединяват срещу съответното предложение. Не мисля, че и Франс Тимерманс ще оглави ЕК. Изневиделица мисля, че ще дойде някакъв вариант от някоя малка държава“, прогнозира политологът.

Той напомни, че името на Кристалина Георгиева продължава да циркулира в медийното пространство. „Изглежда все още не сме достигнали до онзи етап, в който силните европейски лидери да стигнат до компромис, с който да приемат нуждата от това жена от Източна Европа да заеме толкова важен пост в ЕС”, смята Стойчо Стойчев.

Според него европейските лидери, ако продължат да отлагат вземането на важните решения, ще бъдат притиснати от времето и ще бъдат принудени да стигнат до някакво решение. „Причината е, че ЕС изостава във всяко едно отношение на световната сцена. Превърнал се е в една туристическа дестинация с богата история и добра кухня, но до там. Нито имаме конкурентоспособна икономика, нито иновациите се развиват в достатъчна степен съизмеримо с региони като Източна Азия и Северна Америка, нито във военно отношение можем да се сравняваме с когото и да било“, категоричен е политологът.

Той смята, че България няма нужда да излъчва кандидат за поста върховен представител по външната политика и сигурност, защото „това е един кух пост”, смята още доц. д-р Стойчев по повод мнението на премиера Бойко Борисов, че не желае да предлага Кристалина Георгиева за него.

„Изоставаща страна, като България, трябва да цели да догонва останалите страни пред себе си, а за целта има нужда от човек, поемащ ресор, свързан с развитието, а не с външната политика”, убеден е политологът.

Повече от разговора вижте във видео материала.

гледано: 3289   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще има ли в България научен център с опитно поле за отглеждане на шафран?