IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстои изпълнението на големи водни проекти с пари от програма Околна среда

Очакват се 1,5-2 млрд. лв. инвестиции в строителството, съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков

11:32 | 25.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm; font-weight: normal">
	<em>Снимка: vratsawaterproject.eu</em></p>

Снимка: vratsawaterproject.eu

Догодина трябва да започне строителството по големите водни проекти, финансирани от оперативна програма "Околна среда". Необходимо е технологично време за изграждането на обектите, като се отчитат и процедурите за отчуждаване и обжалване. Това каза изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че седем области ще останат без европейско финансиране за водни проекти, защото някои общини отказват да изпълнят изискванията за консолидация. Причината те да останат извън програмите, че има изискване само един воден оператор да работи в рамките на една област и европейските проекти да се осъщестяват при единно ръководство (от ВиК дружествата - бел. ред.).

Европейското финансиране няма да бъде загубено, то ще бъде усвоено от другите области, смята Иван Бойков.

Той определи 2016 г. като организационна, но от гледна точка на строителния бизнес открои като положителна програмата за саниране.

„Ако строителството излезе от политическите препирни и има национален консенсус по него, би трябвало да няма проблеми с изпълнението на инфраструктурните проекти заради политическата нестабилност. В момента сме на финалния етап на подписване на договори за следващата година. Което и правителство да дойде на власт, то трябва да продължи започнатото“, категоричен е изпълнителният директор на Камарата на строителите.

„Очакваме 1,5–2 млрд. лв инвестиции в строителството и като прибавим програмата за саниране, ще имаме много сериозна строителна програма“, подчерта Бойков.

Предприемачът посочи, че е много важно да бъде довършена магистрала "Струма", като процесът е на финален етап.

За казуса с Кресненското дефиле, за което регионалното министерство и еколози спорят откъде да мине автомобилният трафик, той коментира, че „имаме диалог с екологичните организации и ще се разберем. Министерството на околната среда и водите трябва да направи ОВОС, да се премине към обществено обсъждане“.

Вижте цялото интервю!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още