IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пресилено е да се говори за смяна на политическите елити в Европа

Все още не е дошъл часът на популистите, но ако получат възможност да управляват, те трябва да го направят, твърди политологът Иво Инджов

09:39 | 07.12.16 г.
<p>
	Иво Инджов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Иво Инджов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Твърде пресилено е да се говори за цялостна смяна на политическите елити в Европа, но определено има бунт срещу тях и повечето хора са недоволни от сегашния модел, който има силно неолиберален отпечатък и брюкселски прочит. Това обяви политологът Иво Инджов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него все още не е дошъл часът на популистите, но ако получат възможност да управляват, те трябва да го направят.

По думите му изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ е отключил десния популизъм и е повлиял в известна степен на президентските избори в България и референдума в Италия. Според политолога мигрантската криза трябва да бъде преодоляна с общи усилия, но за да не бъде толкова страшна тя, трябва да се решат икономическите проблеми в страните, приемащи бежанци. 

"От една страна стои проблемът с традиционните политически елити, защото те не могат да се справят с новите предизвикателства. От друга страна контраелитите също не са в състояние, защото са преди всичко популистки, анархистки или националистки настроени и всъщност това е по-големият проблем", каза от своя страна политологът Иван Начев. 

И двамата се обединиха около схващането, че трябва да се преосмисли политиката към Русия и да се отменят санкциите, защото тя е един от големите пазари, с които работи Европейският съюз.

Вижте целия разговор във видеото. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още