IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Австрия в „троянски кон“ за ЕС?

Близо 12-13% от общото количество чуждестранни инвестиции в България идват от Русия, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията

12:42 | 21.05.19 г.
<p>
	Австрийският канцлер Себастиян Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският канцлер Себастиян Курц. Снимка: Ройтерс

Скандалният запис, доказал руското влияние върху политиката в Австрия и довел до свалянето на местното правителство, стана повод за сериозно притеснение в целия Европейски съюз (ЕС) непосредствено преди евроизборите. Това е и причината страната да търпи огромни критики за управлението си. Трябва обаче да се отбележи, че Австрия е единствената страна в ЕС, която увеличава експозицията си към руския пазар след 2014 г., коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). 

„За последните 5 години от налагането на санкции срещу Русия, след анексирането на Крим, Австрия е привлякла повече от 20 млрд. евро инвестиции. По този начин Австрия се превръща в истински „троянски кон“ за Съюза. Но това не може да се случи без подкрепата на всички партии в страната“, отбеляза още експертът.

В целия ЕС има само две страни – Португалия и Испания, които нямат проруски партии в управлението си през последните 10 години, твърди Владимиров.

„Руските инвестиции в България използват примера на Австрия. Тук финансирането минава през офшорни компании. Ако в момента има около 3 млрд. евро инвестиции по официални данни, то реалният им размер е двойно по-голям. Близо 12-13% от общото количество чуждестранни инвестиции у нас са руски и така страната се превръща в най-големия инвеститор в България“, отбеляза още експертът.

Очаква се отражение на скандала с оставката на австрийското правителство върху избора на европарламент в края на седмицата, но влиянието по-скоро ще бъде ограничено до рамките на страната и по-конкретно върху Партията на свободата, посочи още той.

Вижте още във видеото.
 



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още