IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ може да поскъпне с повече от 20% в началото на отоплителния сезон

Това увеличение ще е по-голямо от обявените от „Булгаргаз“ 15%, тъй като през второто тримесечие цената на природния газ е била изкуствено задържана чрез буфери

12:04 | 27.08.18 г. 1
Природният газ може да поскъпне с повече от 20% в началото на отоплителния сезон

Цената на природния газ вероятно ще се повиши с повече от 20% през новия отоплителен сезон, смята бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Това увеличение ще е по-голямо от обявените от „Булгаргаз“ 15%, тъй като през второто тримесечие цената на природния газ е била изкуствено задържана чрез буфери.

Според Божков не е разумно да се търсят възможности за задържане на цената за сметка на измислени буфери, както се случи през юни. Тогавашното регулиране на цената на природния газ може да доведе до нейното повишаване в старта на отоплителния сезон, което да надхвърли първоначално обявените от „Булгаргаз“ 15% поради изтичане давността на въпросния буфер. 

Това са 20 млн. лв. от прогнозирани количества, които не са били доставени, смята Божков.

Задържането на цената вероятно ще доведе до увеличаването ѝ с още 8% до 23%, което ще бъде последвано от поскъпване на електроенергията и топлинната енергия.

Най-потърпевши ще бъдат гражданите, тъй като се предвижда това увеличение да стане факт в началото на новия отоплителен сезон.

Поскъпването на природния газ ще се отрази върху всички производства, зависими от този ресурс, в това число и производството на хляб и тестени изделия, заключи бившият член на КЕВР.

Вижте още във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Цената на природният газ НЕ Е МРЪДНАЛА през тоя година !!! Ето:https://***.nasdaq.com/markets/natural-gas.aspxПоскъпването идва от това, че нашите бандити тука крадат като за последно !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още