Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проблемите с напояването спират зленечукопроизводството у нас, смята експерт

Ползването на подземните водни ресурси могат да облекчат ситуацията, коментира Николай Вълканов

гледано: 995   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Проблемите с напояването и липсата на работна ръка спират възраждането на зеленчукопроизводството у нас, каза Николай Вълканов, управител на "Интели Агро" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Не съм убеден в това, че ще се възроди зеленчукопроизводството в България поради две причини - едната е свързана с проблемите с напояването и оскъдността на тоя ресурс в страната, липсата на напоителни системи, а втората е липсата на работна ръка", обясни той.

Облекчаването на ползването на подземния воден ресурс би помогнало, за да се справят фермерите с проблемите на поливането, но е необходимо е съкращаване на дългата и сложна разрешителна процедура, каза експертът. Според него е въпрос на обсъждане между отделните ведомства, които я регламентират.

Още по темата
Вълканов коментира още, че Министерството на земеделието е провело много срещи с браншови организации за новите насоки на Общата селскостопанска политика. Разговорите обаче са били по-скоро информативни.

Това, което се знае за България, е, че средствата ще са малко по-високи от настоящата година, плащанията ще са около 33 лева на декар, обясни експертът. Това обаче е груба оценка без да бъдат взети предвид нито таваните на плащания, които ще са по-ниски от досегашните, нито някои други решения, които биха могли да се вземат.

Дъждовното време е създало сериозни проблеми – коригирани са рекордните добиви, които се очакваха, снижава се качеството на пшеницата, хлебното зърно ще е по-малко в страната, заяви още Николай Вълканов.

Какво разказа още експертът за проблемите в селското стопанство можете да видите във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Деляна Петкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Висшето транспортно училище ще организира кариерни срещи с бизнеса