IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектозаконът за маслодайната роза ще натовари най-дребните производители

Държавното решение за обезщетяване на розопроизводителите е антипазарна практика, издаваща управленска немощ, твърди Николай Вълканов от InteliAgro

15:39 | 31.10.18 г.
Проектозаконът за маслодайната роза ще натовари най-дребните производители

Проектозаконът за маслодайната роза е рестриктивен за бранша, той санкционира и натоварва бюрократично и най-дребните производители, които са най-ефективните в сектора. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, управител на фондация  InteliAgro.

Според него по-доброто решение би била пазарната саморегулация на производството и оттам на реализацията на продукцията.

Държавното решение за обезщетяване на розопроизводителите Вълканов определи като антипазарна практика, издаваща управленска немощ."Няма как да се влага публичен ресурс за създаване на свръхпроизводство, защото за тая цел бяха използвани 8 млн. лева от програмата, след което, създвайки това свръхпроизводство да компенсираме хората за ниските цени", посочи той. 

По думите му това е лош сигнал към производителите, че държавата винаги ще ги спасява, без възможност за отрезвяване на сектора.

Вижте още във видеото в Bloomberg TV Bulgaria.

Как ще се развива земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в Общата селскостопанска политика (ОСП)? Какви са възможностите за дигитализация в сектора? Разберете на 9 ноември по време на събитието „Клуб Инвестор – Агробизнес. Николай Вълканов е един от участниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още