Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка

Доналд Тръмп ще обърне поглед към Европейския съюз при търговията с природен газ, селскостопански продукти и промишлени стоки, прогнозира преподавателят в УНСС

гледано: 3540   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

САЩ и Китай са като скачени съдове в търговията. Негативното въздействие върху САЩ, би рефлектирало и върху Китай. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Китай държи 1,15 трлн. съкровищни бонове на САЩ. Обезценяването на съкровищните бонове, което би последвало борсова криза в САЩ, би било с много тежки последици и за Китай, прогнозира той. – Двете страни ще демонстрират успех и ще постигнат споразумение, ще приемат точки за намаляване на дефицита. Китай ще увеличи вноса на аграрни стоки от САЩ и ще промени някои условия за инвестициите. Пекин ще обяви, че ще засили опазването на интелектуалната собственост.”

Ученият съобщи, че има индикации, че Китай ще се откаже от силен контрол върху чуждата интелектуална собственост.

Според преподавателя от УНСС твърде вероятно е Доналд Тръмп да обърне поглед към Европейския съюз.

„Много е вероятно САЩ да вдигнат ставката и най-вероятно това ще стане, като поставят някои изисквания и за вноса на селскостопански продукти от ЕС, който досега беше извън мандата за преговори, който Европейската комисия има. Това е един от въпросите, по който ЕС е уязвим, тъй като се знае, че заради единната аграрна политика има доста високи мита при вноса на редица аграрни стоки. За САЩ въпросът със соята е деликатен, тъй като те имат голям интерес за разширяване на вноса на соя, но там го има проблемът с ГМО организмите, което в ЕС е много чувствителна тема. Ако се случи, това ще бъде напрегнат въпрос за преговори“, посочи проф. Хаджиниколов.

По думите му митата вече не играят важна роля. Той добави, че средното претеглено мито при промишлените стоки в търговията на ЕС и САЩ е около 4%, митото на леките автомобили на съюза е 10%, а при вноса за САЩ е 2,5%. Професорът предположи, че това ще бъде коригирано, той допълни, че ЕС няма какво да загуби, ако намали митото за вноса на автомобили от САЩ. Според него трудно ще бъде постигнато споразумение за втечнения газ и аграрните стоки.

“САЩ настояват за увеличение на вноса на американски втечнен природен газ. По този начин Вашингтон изразява негативното си отношение към газопровода „Северен поток“ 2”, смята Хаджиниколов.

Знае се, че САЩ биха искали Европа да получава по-малко газови доставки от Русия. Има изказвания, че те ще направят всичко възможно да прекратят „Северен поток 2“, който доставя руски газ до Германия. Димитър Хаджиниколов изрази съгласие, че американците са против газопровода.

Той уточни, че преговорите, които ще се водят между САЩ и ЕС, едва ли ще навлязат в тези детайли открито. „
Те ще бъдат подразбирани във фона на преговорите, но открито сигурно ще се преговаря за митата и за митата най-вече при автомобилите. Един проблем, който не дискутира много, но е много важен – дали трябва да се обмитява свалянето на продукти, защото в ЕС има доста недоволство, че огромно количество продукти – програми, филми, музика и какво ли не, са с американски произход. Това не се облага с никакви мита и минава под някаква форма на трансгранични услуги. Тези неща също могат да бъдат предмет на дискусия и на разговор“, обясни професорът.

Той анализира и ситуацията в автомобилния бранш. „Доналд Тръмп обмисля да наложи мита върху вноса на автомобили с обяснението, че така защитава националната сигурност на САЩ, но на американския президент ще му бъде трудно да обоснове желанието си: „Германският износ за САЩ само около 11% от вноса на САЩ на коли. Целият внос от ЕС за САЩ е много по-малък, отколкото вноса от Мексико като стойност. Така че с тези 11% или 20% само от вноса на коли от ЕС да кажеш, че това ще доведе до някакви проблеми за националната сигурност, това вече би било прекалено“, смята Димитър Хаджиниколов. По негово мнение ще има преговори между САЩ и ЕС, защото и двете имат полза да се премахнат остатъците от митата, които са останали при промишлените стоки.

По думите на професора въпросът е дали да започнат веднага тези преговори, или това да се случи, след като минат изборите за Европарламент през май. „От гледна точка на интересите на България е по-добре да започнат веднага, защото колкото и малко да е, все пак имаме интерес да няма пречки пред износа на автомобили, тъй като ние сме интегрирани с доставка на редица детайли“, убеден е Хаджиниколов. Той напомни, че германската автомобилна индустрия има проблеми със забраната да се използва дизелови автомобили в някои градове в Германия и посочи проблем, който често се забравя, за висящите в САЩ дела за емисиите от коли, произведени в европейската страна."Доверието към германските автомобилни производители спадна след скандала за манипулирането на резултатите от тестове за вредни емисии", посочи той.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Евгений Кънев: С ваксината ще оставим най-лошото зад гърба си