Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Мишел Израел: 5G се развива прекалено бързо

Има нужда от още изследвания на дълготрайния резултат върху човешкото здраве, твърди експертът от "Национален център за обществено здраве и анализи"

гледано: 3060   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Технологиите принципно трябва да вървят напред, но 5G се развива прекалено бързо и изпреварва научните изследвания за влиянието върху здравето. Инженерите в областта на телекомуникацията са изпреварили лекарите и биофизиците. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Мишел Израел от „Национален център за обществено здраве и анализи“.

„Изследвания показват, че би могло 5G мрежата да има влияние върху насекомите, в частност пчелите, но пак няма окончателен резултат. Което не означава, че трябва да прекратим изследванията. Проблемът е, че не се дават средства за подобни инициативи. Учените в тази област не работят заедно, а напротив – конфронтират се“, обясни професорът.

„Считаме, че има нужда от още изследвания на дълготрайния резултат от нетермичните ефекти, защото основното схващане за въздействието върху здравето на човека е свързано с топлинния ефект на тези 5G вълни“, обясни още професорът. 

Още по темата

Според ICNIRP, международна организация за защита от нейонизиращи лъчения и основна организация, определяща нормите в Европа и в света, част от изследванията не са достатъчно добре мотивирани като методология, статистика и обработка на резултати, т.е. не е спазен изцяло научният протокол. Част от тези изследвания следва да бъдат повторени от друга независима лаборатория, посочи той.

"Продължителното облъчване, от което всъщност се жалва населението, е много слабо проучено. Съществуват експерименти в тази област, които показват, че може да очакваме ефект, свързан с вероятността за възникване на рак, но и в този аспект не всичко е изчистено", каза още гостът. 

Проф. Израел обясни, че специално 5G сигналът попада върху човека много слаб, не какъвто е от базовите станции. Той се появява в мига, в който трябва да свършим конкретна задача и е с по-малка мощност, отколкото получаваме от един рутер, например. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Проф. Мишел Израел го приканвам да си подаде CVто в БДЖ, там нищо няма да се развива нито бързо нито бавно, много ще му допадне.
0
 
3
 
1
преди 1 месец
когато резултатите бъдат "доказани" , първо няма да има пчели ... нататък се сещайте , ракът е бонус ...

Още от Bloomberg TV
Как се отрази на България кризисният план Б на производителите от Западна Европа?