IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Цената на сорт Брент остава 70-72 долара за барел до края на годината

Волатилността на цената на петрола ще се понижи в следващите шест месеца, посочи финансовият анализатор Преслав Райков

11:06 | 05.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Срещата на ОПЕК+ приключи с очаквания резултат, който беше отчетен в стойността на петрола още преди тя да се състои. Очакванията оттук насетне са цената на черното злато да се стабилизира до края на годината и волатилността осезаемо да се понижи. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Прогнозата ми за цената на сорта Брент е, че ще остане до края на годината в диапазона 70-72 долара за барел. Това е цена, която удовлетворява Саудитска Арабия, Русия и дори щатските производители. Ако няма някакви форсмажорни ситуации, които доста често се случваха през годината, и ако имаме положително развитие на търговския конфликт между САЩ и Китай и деескалация на риска в Иран, цената би се повишила плавно и би се движила от фундаментите на пазара – търсене и предлагане“, коментира експертът.

Финансовият анализатор обърна внимание на факта, че цената на петрола веднага след срещата се понижи. Преслав Райков обясни това именно с предвидимия изход от преговорите за удължаване на договора между страните членки в организацията и нейните партньори.

„След като конфликтите във Венецуела и Иран бъдат разрешени, техният петрол ще се върне на пазара и това ще даде своето отражение. Възможно е да стигне до свръхпредлагане на петрол в даден момент", смята той.

"Цената на петрола тогава несъмнено ще тръгне отбрано надолу, ако световните петролни сили не наложат своя контрол, каквато е и целта на организация като ОПЕК”, заключи Райков.

Вижте целия анализ на Преслав Райков във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още