IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители: Розовата индустрия е в шок, който може да продължи и догодина

В момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини, твърдят от бранша

14:31 | 10.08.20 г.
Производители: Розовата индустрия е в шок, който може да продължи и догодина

От началото на пандемията поръчките на розопроизводителите към преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо, коментира в ефира на Bloomebrg TV Bulgaria Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Той призна, че от началото на годината браншът работи под огромен стрес, имало е проблем с мотивацията на работниците и транспортирането. „Направихме повече разходи по прибирането на реколтата. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Но с влизането в сила на Закона за розата до 2-3 години няма да се стига до такива ситуации. Факт е, че в момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини", каза още гостът. 

Според него за да има устойчивост в сектора, трябва да се води далновидна политика в продължение на години. 

Той коментира, че правителството ще разпредели близо 1,1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ.

"Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.

"Добавяйки тези пари към помощта за сектора по линия на Covid-19, която розопроизводителите очакват, финансовият ресурс достига все по-близо до сумата, която би била адекватна подкрепа и ще покрие загубите от лошата година", посочи гостът

Той заяви, че положителното е, че кампанията по прибирането на розовия цвят е проведена и вече приключи. "Но тепърва ще се изчислява колко са загубите", отбеляза гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още