IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на петрол спада въпреки очертаващия се дефицит

Страхове и амбиции диктуват поведението на пазарите заради търговската война между САЩ и Китай, коментира експерт

11:05 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според прогнози на ОПЕК през третото тримесечие на тази година ще има дефицит от 1,5 млн. барела петрол на ден. Въпреки това наблюдаваме спад на производството на петрол, който се диктува от страховете заради търговската война. Това каза Симеон Керанов, пазарен анализатор в Karoll Capital Management, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Доналд Тръмп изненадващо наложи 10% мита върху китайски стоки, което изплаши инвеститорите. Оценките на инвеститорите са крайно песимистични. Те смятат, че митата ще станат 25%, ако няма споразумение между двете страни", посочи той

Според Керанов, ако безработицата в САЩ е ниска и пазарите са доволни, Доналд Тръмп ще бъде преизбран за президент на страната. "Ако Тръмп наложи 25% мито върху китайски стоки, това може да окаже негативно влиянието не само върху петрола, но и върху акциите. Така единият от факторите Wall Street да е доволен може и да не се случи", коментира анализаторът.

Той напомни, че от началото на годината сорт Брент е поскъпнал с 8%, но отчете, че напрежението в Близкия изток вече не оказва толкова силно влияние върху цената на петрола.

Симеон Керанов говори и за амбициите на правителството на Саудитска Арабия.

„Саудитска Арабия установи, че трябва да се диверсифицира. Около 50% от брутния вътрешен продукт на страната зависи от продажбата на петрол. Правителство изготви стратегията „Визия 2030“, чиято цел е БВП да се диверсифицира поне на 50% от петрола", информира пазарният анализатор. "От документа става ясно, че правителството планира да построи изкуствения град Неом. В него ще има изкуствени облаци, изкуствена луна, роботизирани процеси и други иновации. Проектът е на стойност 500 млрд. долара“, допълни той.

Вижте целия разговор във видео материала


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още