Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Просперитетът на ЕС е свързан със Западните Балкани, смята дипломат

От трайното обединение на страните от региона зависи пряко и обединението на Общността, посочи Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово

гледано: 1622   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Едно трайно обединение на страните от Западните Балкани зависи пряко и от обединението на Европейския съюз (ЕС). Именно присъединяването към него е това, към което всички държави от региона се стремят.

Това е мнението на Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, изказано в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Бобев посочи, че все пак желанието на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС не е еднопосочно – не само то зависи от обединението на ЕС, а нещата са взаимосвързани, като самият ЕС зависи от случващото се в тези страни. Според него от съществена важност е ситуацията в този регион.

Дипломатът напомни, че обикновено нещата на Балканите се развиват на приливи и отливи.

“Вътрешнополитическото напрежение в тези държави, породено от период на избори, оказа влияние и на международния климат. Създаването на добър климат в региона е изключително важно. Той трябва да бъде обаче постоянен и неподвластен на временни събития и различни отзвуци отпреди", съветва дипломатът.

Според него Европейският съюз се нуждае от стабилни Западни Балкани.

“Осъзната е необходимостта от инвестиции в този регион. Необходима е стабилизация на региона, сигурност. Това ще помогне и за развитието на икономиката в ЕС, и за спирането на мигрантските потоци. Няма как да се има спокойна и просперираща Европа без членството на Западните Балкани“, категоричен е Бобев.

Той коментира стартирането на "Берлинския процес" преди четири години, за чието домакинство България очаква покана в момента.

„Дистанцията на времето позволява вече да се дават оценки за "Берлинския процес". Целта на стартирането му беше успокояване на обстановката в Западните Балкани, привличане на донори в този процес и ускоряването на интеграцията на тези държави в ЕС“.

Според Бобев Западните Балкани имат много какво да направят преди присъединяването им.

„Всички са наясно, че има период на подготовка за членството в тази международна структура. Западните Балкани имат много какво да направят по въпроса, но все пак желанието им е изключително положително“.

Дипломатът смята, че българската заслуга в този процес е от съществено значение.

„Факт е, че България няма възможност да бъде директен донор на държавите от Западните Балкани във финансово отношение. Все пак приоритизирането на тази тема по време на българското европредседателство беше изключително правилно. България направи това, което е според възможностите ѝ. Активността на страната беше похвална“, убеден е Бобев.

Вижте във видео материала целия разговор.

По статията работи: Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Аякс детронира Ювентус на Кристиано Роналдо без скъпи трансфери