Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Протекционизмът ще забави допълнително икономическия растеж

Развиващите се пазари ще пострадат от рязко поскъпване на долара, прогнозира Джонатан Бел от Stanhope Capital

Протекционизмът ще забави допълнително икономическия растеж

Снимка: Архив, Ройтерс

През последното десетилетие темпът на растеж на световната търговния изпреварва ръста на световната икономика. В глобалната прогноза на Световната търговска организация се посочва, че през 2017 г. ръстът на световната търговия в световен мащаб ще бъде 1,7%, което е половината от увеличението на световната икономика и това е проблем, защото и протекционизмът ще забави допълнително този ръст.

Още по темата

Това прогнозира Джонатан Бел, инвестиционен директор на глобалния инвестиционен посредник Stanhope Capital пред Bloomberg TV.

“Не може да се каже накъде ще е насочена подкрепата на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Не може да сме сигурни, че намаляването на данъци ще бъде прието. Дали той ще бъде президент – протекционист, дали ще съумее да разхлаби регулациите, всички подобни въпроси остават без отговор за момента", коментира Бел. " Ако той заеме протекционистки позиции това ще е във вреда на световния икономически ръст и макар това да доведе до краткосрочна подкрепа на икономиката на САЩ, тя не може да продължи дълго, допълва Бел. 

Инвестиционният директор на Stanhope Capital припомни, че след като Доналд Тръмп отправи критики към Ford Motors, компанията се отказа от плановете си да построи завод за 1,6 млрд долара в Мексико.

“Колко голям риск представлява протекционизмът. Едва сега започваме да проумяваме неговата сила чрез това решение, което преоориентира разширяването на производствените мощности в Мичиган, коментира Джонатан Бел.

По думите му “развиващите се пазари ще пострадат, по отношение на ръста, който вече са постигнали благодарение на износа си за САЩ”.

Бел е на мнение, че „очевидно Мексико попада на фронтовата линия”.

“Те наскоро назначиха нов министър на външните работи, когото преди това Тръмп нарече „чудесен човек“. Така че, страната може и да се окаже в малко по-изгодна позиция, отколкото би била при предишния министър на външните работи. Страните износителки от групата на развиващите се пазари са тези, които вероятно ще изгубят най-много. Ако доларът продължи да поскъпва това ще е неблагоприятно за развиващите се пазари, ако поскъпването ще е плавно – те ще могат да се справят", е мнението на инвестиционния директор.

Вижте повече във видеото!

гледано: 2196   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
20 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Веселина Василева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Фед ли е причината пазарите да са в отбранителна позиция?