IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провали ли се европейската делегация в Русия?

Пандемията постави пред ЕС въпросите за единството и принципа за солидарност, твърди посланик Бисерка Бенишева

21:20 | 15.02.21 г. 5
Провали ли се европейската делегация в Русия?

Посланието на визитата на европейската делегация в Русия бе от една страна загрижеността на ЕС за случая с Навални, а от друга – сондиране на областите, където двете страни могат да си сътрудничат. Но търсенето на конструктивен диалог остана. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria посланик Бисерка Бенишева, директор Европейски въпроси в ПанЕвропа България.

„Не смятам, че визитата е провал, нито че Жозеп Борел трябва да изпадне в обяснителен режим за неизпълнен мандат. Резултатите от визитата ще бъдат разгледани на февруарския европейски съвет, където ще се обсъди в каква посока ще тръгнат отношенията между ЕС и Русия, дали ще вървим в посока на Студена война или Студено партньорство“, каза гостът.

По думите на посланик Бенишева посланието от руска страна и определянето на ЕС като „ненадежден партньор“ означава, че двете страни имат абсолютно диаметрално разбиране по отношение на спазване на човешки права и спазване на основни ценности. 

„Това е направлението, в което двете страни са в пълно неразбирателство една към друга“, уточни Бенишева.

„Въпросът не е само в налагането на санкциите – те са инструмент на провеждане на политиката. Въпросът е накъде вървим в глобалния свят, как се развиват отношенията с този партньор“, каза посланикът.

„Санкците на ЕС се подновяват на всеки шест месеца, т.е. ЕС винаги дава шанс на партньорите си, ако нещо се промени, да започне прогресивно да вдига санкциите. Съответно, ако нещата тръгнат в негатива посока –  да се разшири обхватът им. В момента сме на този етап – подновяване и разширяване обхвата на санкциите“, допълни Бенишева. 

Тя коментира и темата за пандемията, която по думите ѝ е поставила пред ЕС въпросите за единството и принципа за солидарност.

Посланик Бисера Бенишева припомни, че миналата година, преди Комисията да предложи стратегията си за ваксините, определени държави са се координирали помежду си за купуване на препаратите.

„Това беше преодоляно. ЕК пое ангажимента за колективна обществена поръчка. Нали си даваме сметка, че ако не беше така, България щеше да бъде доста назад в списъка на държавите, които ще получат ваксини“, каза още гостът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Провали ли се европейската делегация в Русия? "Отидоха за вълна , па се върнаха остригани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Наистина русия не е това което беше. Съзнаваш ли как "гордите" руснаци се превръщат в гастърбайтери? Мужиците започват да изтрезняват. Обикновен капитализъм, нищо лично.PS Гордите е в кавички, защото са такива без да имат основателна причина за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
Някои хора (и то много) все още живеят в една отминала епоха след разпадането на соц. лагера. Тогава наратива беше - Европа общ дом за всички и Европа от Атлантик до Урал. Преди 6 години тази епоха приключи. Сега сме в съвсем друга епоха. Смешно е да четеш приказване от едно време. Това време го няма и няма да се върне. За мое съжаление нашите партньори от по-западната и северна част на Европа все още не могат да го осъзнаят. Какво да се прави - навици. В момента Русия гледа на ЕС и САЩ като на врагове. Опитват се да се ориентират на изток, но и там няма нищо хубаво за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Хахаха ...... Какво трябваше да направи европейската делегациа? Да свали путин от власт? Ненене..... да си стои цар, да си чукат *** краaтyните с него!PS И да могат Вовите да вземат жълти копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Посланието на визитата на европейската делегация в Русия бе от една страна загрижеността на ЕС за случая с Навални, а от друга сондиране на областите, където двете страни могат да си сътрудничат.Не мога само да определя, в коя от 2-те тези има повече лицемерие и в коя повече лукавство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още