IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PSA Peugeot-Citroen с нов минус в третото тримесечие

Автомобилният пазар в Европа е в процес на съживяване, но темповете, с които това се случва, са нищожни

17:46 | 23.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на&nbsp;Peugeot сякаш са замръзнали.&nbsp;<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Продажбите на Peugeot сякаш са замръзнали. Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен концерн PSA Peugeot-Citroen публикува поредните разочароващи финансови резултати за третото тримесечие на годината. От юли до септември компанията е записала 3,7%-ен спад в приходите си на годишна база до 12,1 млрд. евро.

Автомобилното подразделение на PSA е регистрирало приходи от 8 млрд. евро, което е с 5,8% по-малко от  третото тримесечие на миналата година. Производителят на автомобилни компоненти Faurecia, който също е част от групата, отчита ръст от 0,8%, докато приходите във финансовото крило Banque PSA Finance са се свили с 5,1%.

Автомобилният пазар в Европа е в процес на съживяване, но темповете, с които това се случва, са нищожни. През лятото концернът бе поразен от възпрепятстваното производство на един от масовите си модели - Citroen C3, както и от клиентското недоверие в Европа. Като допълнение, PSA е понесъл загуби и от неизгодните валутни курсове.

Почти половината от колите на концерна са продадени извън Европа. Компанията се е представила силно в Китай, където резултатите са скочили с 28% в сравнение с третото тримесечие на 2012 г. Пазарите в Русия и Бразилия обаче остават под силен натиск на постоянно променящите се валутни курсове.

От юли до септември концернът е реализирал общо 610 400 автомобила, отбелязвайки спад с 2,4% спрямо същия период на миналата година. За първите девет месеца на 2013 г. са били продадени малко над 2 милиона автомобила, което е с 1,5% по-малко от периода януари-септември на 2012 г.

Групата очаква да приключи годината с 4% понижение на приходите си в Европа и 7% в Русия, докато в Китай и Латинска Америка прогнозите сочат ръст от около съответно 14 и 2 на сто.

Вижте повече в материала на Bloomberg!



Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Pastir2
преди 10 години
Никога Ситроен. Добре, че препатихме откъм линия на служебните автомобили. Ако ми се беше случило такова недоразумение за моя сметка, щех да го засилим в некой стълб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Citroen много отдавна са едни големи ***.Тази фирма трябваше да я оставят да умре както си му беше реда още преди 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още