Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Първият алтернативен фонд у нас ще инвестира в частни растящи компании

Фондът се насочва към 70% от българската икономика, твърди Виктор Манев

Първият алтернативен фонд у нас ще инвестира в частни растящи компании

Снимка: Pixabay

Създаването на алтернативен инвестиционен фонд в България е част от естественото развитие на държавата. Компаниите у нас имат в пъти по-малко капитал, отколкото в развитите европейски страни. Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

С решение на КФН преди дни бе регистриран първият първият алтернативен инвестиционен фонд в България.

Новият алтернативен фонд се насочва към около 70% от българската икономика, посочи Манев. Това са компании от секторите на компютърните науки, информационните технологии, модерната търговия, производството, логистиката, транспорта и др., обясни той.

Според него е нормално в българските предприятия да се постига двуцифрен ръст на година на приходи от продажби и доходност. „Виждаме, че традиционни български сектори, бивайки иновативни, могат да растат двуцифрено, тъй като те са на европейския пазар и продават услугите си на световните пазари“.

Алтернативните инвестиционни фондове всъщност представляват алтернатива на публичните пазари, те са насочени към частния сектор, поясни Манев. Влизайки в частни компанни, а не на публичен пазар, поемат по-голям риск, но и имат по-голяма доходност. Реално от 2007 г. доходността им е по-висока от капиталовия пазар и то двуцифрено число, посочи гостът.

В Европа активите под управление в алтернативни инвестиционни фондове към началото на 2018 година са над 1,6 трилиона евро, което е огромен ресурс – около 600 милиарда евро от тези активи са в областта на хедж фондовете и около 650 милиарда евро са в частен капитал, коментира Манев.

Той коментира и развитието на индустрията, като отбеляза, че в последните няколко години в Европа текат процеси по засилване на регулациите и увеличаване прозрачността в сектора. „Ако искаш да работиш и да привличаш ресурсите на институционалните инвеститори, да ги управляваш и инвестираш в посока към частни компании, е необходимо да бъдеш регулиран и проследяем, да бъдеш прозрачен“.

Още вижте във видеото.

гледано: 7089   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 2 години
Що ли си помислих че става въпрос за първият алтернативен фонд за инвестиране в частните летящи чинии на Доган.

Още от Bloomberg TV
Как може един сапун да се превърне в търсен продукт?