IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото 3D принтирано сърце е добра новина за индустрията на биопринтирането

Когато една цивилизация започне да принтира органите си, идеалите трябва да са по-високи, смята Спас Керимов

20:31 | 18.04.19 г. 2
Първото 3D принтирано сърце е добра новина за индустрията на биопринтирането

3D принтираното сърце е голям медицински пробив и много добра новина за цялата индустрия, за всички лаборатории и компании по света и въобще за цялата индустрия на биопринтирането. Това коментира Спас Керимов, основател и CEO на Printivo, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Трудно е да се постигне абсолютната архитектура на един орган. Това са опростени варианти на сложните органи, които ние притежаваме. Комплексността тепърва идва на дневен ред. Кръвоносните съдове ще бъдат предизвикателство. Те са основен източник на хранителни вещества и кислород и позволяват да съществуват големи тъканни структури".

Самото сърце, което учените показват, не е големият пробив в научната разработка, заяви Спас Керимов. Те са създали един много добър васкуларен пач на човешко сърце, подчерта той.

"Самата сърдечна тъкан има още ниво на комплексност, защото съдържа електростимулираща система. Функцията на сърцето тепърва ще бъде обект на регенеративната система и биопринтирането".

Гостът отбеляза, че екипът, създал сърцето, използва два вида биомастила – едното е свързано със сърдечни клетки, а другото – с клетки за основните кръвоносни съдове.

"Целта не биопринтирането и регенеративната медицина не е само моментното разрешаване на проблемите в сърдечната и други патологии. Погледът трябва да е в перспектива. Стремежът на всички учени е да създадат истински функциониращ орган, без да се придържат към сегашните състояния".

Когато една цивилизация започне да принтира органите си, би трябвало и морално и етично идеалите да бъдат по-високи, смята Спас Керимов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 4 години
а с принтирания мозък докъде стигнаха нещата ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
Сърцето освен помпа, е и симвал на нещо друго.. и в онзи смисъл 3д принтираното сърце НЕ Е добра новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още