IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Дигиталната трансформация в туризма дърпа сектора нагоре

Проблемите с качеството и организацията в туристическия сектор остават, посочи експертът

10:53 | 28.11.19 г.
Р. Драганов: Дигиталната трансформация в туризма дърпа сектора нагоре

Българският туризъм е стабилен и функционира добре въпреки слабото лято на морето. Годината за туристическия сектор у нас ще приключи със 150 хиляди души повече, влезли в страната, спрямо миналата година. Ръстът идва от дигиталната трансформация, коментира Румен Драганов, Национален борд по туризъм, в предаването"Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки ръста гостът акцентира върху проблемите с качеството и организацията в бранша.

"Облагането с данъци на дейността, която предлагат платформи като Airbnb и Booking, не само е справедливо, а е и законов текст. Всички, които извършват дейност в тази област, са длъжни да плащат данъци", коментира Драганов по повод последните предложения за законови промени.

"Нужна ни е дигитална система за отчитане, която ще регистрира броя на хората в платформата, и така НАП и общината автоматично да получават парите си".

"Не става дума за категоризация на местата за настаняване, а за класификация", уточни експертът.

Класификацията е дали обхващаш до 10, 50, 150 или повече легла. И според това трябва да се определи съответната такса", отбеляза той.

Драганов подчерта, че е необходимо да има регистър на туристическите забележителности, но внесе уточнението, че този регистър следва да бъде върху публичната и държавна общинска собственост на туристическите забележителности.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още