IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Николов: Технологичният сектор привлича все повече инвестиции

Компаниите вземат информирани решения на база на оперативните си данни, а не по интуиция, заяви мениджърът на САП Лабс България и финалист в "Мениджър на годината 2018"

11:07 | 12.11.18 г.
Радослав Николов: Технологичният сектор привлича все повече инвестиции

Най-голямото предизвикателство пред IT фирмите в България е свързано с бързия темп на растеж, който някои от тях очакват да постигнат. Новите компании искат да стартират с екип от 200 - 500 души през първата година, което е много трудно.

Това твърди Радослав Николов, изпълнителен директор на САП Лабс България и финалист на конкурса "Мениджър на годината 2018" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Между образованието и технологиите съществува дисбаланс относно това, което изучават учениците и студентите и това, което трябва на бизнеса”, посочи той, но обясни, че от друга страна, повече от пет години САП Лабс България и други компании са “ръка за ръка с образователната система и активно участват в живота на учениците и студентите, за да получат те по-адекватни знания, които ще им трябват утре в съответните компании”. 

По думите на Радослав Николов през последните години технологичният сектор и по-специално информационните технологии в България се “радват на бум, интерес от гледна точка на инвестиции, на създаващи се и на вече съществуващи компании".

“Ние самите отворихме 120 работни места само през тази година, разширяват се инвестициите и новите компании заявиха в следващите 1 -2 години ръст от поне 1500 - 2000 нови работи места, посочи мениджърът и разкри тенденция според която в последната година и половина много компании отварят своите IT отдели за нови хора. Като пример изпълнителният директор на САП Лабс България даде някои от големите супермаркет компании и медийни компании, които стават все по-активни и допринасят за развитието на софтуерната индустрия в България.

“Глобалните тенденции в технологиите не отличават българския пазар от другите пазари на света, много компании вече работят и по изкуствения интелект и неговото интегриране, с добавена реалност, с виртуална реалност, с машинно обучение, коментира Радослав Николов и уточни, има стартъпи, които навлизат в сферата на виртуалната реалност, интернет на нещата и други области.

"Вече виждам много възможности голямото количество данни на компаниите да бъдат обработени в реално време и те се възползват от това, получават основа за вземане на информирани решения, на база на оперативните си данни, а не по интуиция", заяви мениджърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още