IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на чиновниците трябва да минат оценка за въздействие, смята адвокат

Обвиненията за АЕЦ "Белене" са трудно доказуеми и политически оцветени, каза Светослав Димитров

12:34 | 25.10.16 г.
<p>
	Светослав Димитров. Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Светослав Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Административните решения - и на политици, и на директори на държавни фирми, които касаят разходването на публични средства, трябва да минават през оценка за въздействието. Това е мнението на адвокат Светослав Димитров, изказано пред Bloomberg TV Bulgaria.

Неговото предложение беше направено по повод разследването на Прокуратурата за нанесените щети за Националната електрическа компания (НЕК) във връзка с нарушенията около проекта АЕЦ "Белене".

По повод последните обвинения за безстопанственост, повдигнати срещу бившия енергиен министър Делян Добрев, адвокатът припомни, че АЕЦ "Белене" беше замразен, което не означава, че всички договори по него трябва да бъдат прекратени. Той уточни, че инженеринговите компании, каквато е "Парсънс", са свързани с определени етапи от дейността на подобни проекти, а съответно и с определени заплащания.

Договорът между "Атомстройекспорт" и НЕК за АЕЦ "Белене" е базиран на частно-правните отношения между две държавни компании. Текстовете в него са закон по силата още от Римското право, посочи още адвокатът. По тази причина и правителственото решение за спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" не може да сложи автоматично точка на договорите за проекта, категоричен е той.

Частично Прокуратурата вече разследва Делян Добрев за действията му по АЕЦ "Белене", припомни още Димитров. Според него прокурорите сега много трудно ще докажат обвиненията си към бившия енергиен министър.

"Не съм оптимист за успешния за Прокуратурата завършек на подобно производство", заяви още той. За него тези обвинения са трудно доказуеми и са политически оцветени.

Какво още каза Светослав Димитров по темата за АЕЦ "Белене" можете да видите във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още