IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият преход към безвъглеродна енергетика ще доведе до дефицити

Много трудно инсталираните в ЕС въглищни мощности могат да бъдат заменени от ВЕИ, твърди Валентин Колев

13:00 | 04.11.21 г. 1
Резкият преход към безвъглеродна енергетика ще доведе до дефицити

Българските кондензационни централи (ТЕЦ) трябва да работят максимално дълго, защото резкият преход към безвъглеродна енергетика неминуемо ще доведе до дефицит на електроенергия. За индустрията ще бъде най-добре да се стреми към фючърсни сделки. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Валентин Колев, замeстник-председател на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в Техническия университет в София.

Той добави, че като временна мярка може да се направи трансформация и от въглища - основната енергийна суровина да стане природен газ. 

“Ние можем да използваме ВЕИ или пък да се обърнем към силата на водата. Със сигурност обаче не трябва да се отказваме от идеята да изграждаме базови мощности. Става дума за "АЕЦ Белене", а защо не и 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй”, каза гостът.

По думите му причината, поради която в цяла Европа цената на електроенергията е висока, най-вероятно се корени в цената на природния газ. „Най-вероятно много от инсталациите са трансформирали енергийната суровина от въглища към природен газ. Сега всъщност цената става много висока“, обясни Колев.

По думите му пиковете в цените на електроенергията в борсата “Ден напред” няма как да се дължат на нечистоплътни корпоративни интереси, защото самата платформа се администрира от Nordis Group. “Процесът на администриране не е на наша територия”, заяви енергийният експерт.

Целият разговор можете да чуете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Не знам за какви ДЕФИЦИТИ става дума . Догодина стартира първата в света Пилотна Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg, в Икономическа Зона Божурище -50м висока, върху 2дка площ -- , за 100% - Автоматизирано, Оранжерийно, Хипер-Интензивно Производство върху Рото-Рафтове, на над 3000 Тона на Ден Карбон-Неутрална, Свръх-Бързорастяща ( един Метър на Ден ) Бамбукова Биомаса (SGBB) - bamboo-biomass.alle.bg , която ще консумира стотици тонове СО2 дневно, ще може да ЗАМЕНИ ИЗЦЯЛО ВЪГЛИЩАТА като се изгаря директно в пещите на ТЕЦ-овете , без каквото и да било преустройство , - horti-energy.alle.bg , със същата калоричност като Лигнита , но при НУЛЕВИ ЕМИСИИ , и на Себестойност, близка до Нула- nula-energia.alle.bg , да се Продава за Износ- ?70/тон и/или да се Преработва в редица чисти , 100% Карбон-Неутрални Биогорива като Биогаз, Биоетанол, Биометан - и Зелен Био-Водород от него - biogas.alle.bg , ИФО-Аерозол и Биодизел - biodizel.alle.bg , и в редица стерилно-чисти Храни, Фуражи, Протеини, Масла, Захари, Пулпове, Влакна, Торове, Биополимери, СО2-Складиращи (CCUS) и Ламинатни Панели и Профили, 100% Биоразградими Опаковки , и много други извънредно търсени на пазара продукти- една цяла нова многомилиардна Бамбукова Икономика- bamboo-economy.alle.bg . За момента в света не съществува по-ефективна Зелена Енергийна Технология от SGBB . Изграждането на около 50 подобни Ферми у нас ще спре изцяло вноса на Руски Газ и други фосилни горива , и ще стартира родно производство и експорт на чисти горива за стотици милиарди Eвро . Това ще умножи многократно БВП-то ни , ще вдигне минималната заплата над 2500 Eвро, ще върне емигрантите - плюс още няколко милиона чужденци с дипломи, и ще нареди България сред най-богатите и успешни страни в света , в рамките на десетина години - bg-razvitie.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още