IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в туризма направи инвеститорите по-активни

Годината ще приключи с 30-50% дял на сделките с бизнес имоти, каза Явор Костов от Фортън

11:26 | 23.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ръстът в туризма направи инвеститорите по-активни. Секторът на имотите в туризма е изключително динамичен през последните години, що се отнася до трансакции към морски и градски хотели. Това каза Явор Костов от Фортън пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е позитивна тенденция за България заради по-високата заетост на базите, повече клиенти и като цяло повече инвестиции в икономиката на страната.

Очакванията на специалиста са, че и 2017 година ще бъде добра също за туристическия бранш, ако няма политически трусове. Наблюдава се тенденция на окрупняване в сектора, посочи той. По думите му вторичният пазар на имоти в зимните курорти все още не е възстановен и голяма част от имотите се държат от частни изпълнители.

За настоящия туристически сезон очакванията са хотелските бази да са заети през зимните празници и този тренд да се запази през януари и февруари.

Осезаем ръст в имотния сектор, свързан с туризма, се наблюдава в София, повлиян от повишения туристическия поток в страната, благодарение на нискобюджетните компании, които летят към повече дестинации, включително и към България, обясни Костов. И допълни, че това повишава туристопотока през уикендите и заетостта на хотелиерската база.

Годината ще приключи с 30-50% дял на сделките с бизнес имоти. Очаква се през следващата година тенденцията с доходоносни активи в сегмента на бизнес имотите да продължи.

Нова тенденция в сектора е навлизането на нови брандове. В строеж са няколко премиум хотела, което определя и бъдещ нов сегмент в туристическия бранш тази година, посочи Костов.

2016 година е една от най-силните не само като обороти и гости, но и като приходи в хазната. Месец декември тази година е един от най-силните ни зимни месеци, коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Той определи изминалата година като много успешна бизнес година за българския туризъм, а динамиката на сделките в хотелиерския бизнес като естествен порцес на свободния пазар.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още