IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Световният икономически растеж през 2014 г. ще се ускори до 3,2%

Банката предвижда растежът в развитите страни да бъде 2,2%, а в развиващите се държави - 5,3%

10:12 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ: Световният икономически растеж през 2014 г. ще се ускори до 3,2%

Световният икономически растеж ще се ускори през 2014, като пет години след началото на финансовата криза развитите икономики ще обърнат тренда.

Световната банка прогнозира, че глобалният растеж за тази година ще бъде 3,2% спрямо 2,4% през 2013 г. За 2015 г. международната финансова институция предрича растеж от 3,5%, а през 2016 г. - 3,6 на сто.

„За ускорението ще допринесат богатите държави, като негативното въздействие върху растежа от фискалната консолидация и политическата несигурност отслабва, а възстановяването на частният сектор получава една по-здрава основа“, се казва в новия доклад на Световната банка „Глобални икономически перспективи“.

Високият растеж и нарасналото търсене от развитите страни ще бъдат важен попътен вятър за развиващите се пазари и би трябвало да компенсира предстоящото затягане на финансовите условия.

Растежът в развитите страни се предвижда да се ускори до 2,2% през настоящата година от 1,3 на сто през 2013 г. Икономическият подем в развиващите се държави ще нарасне по-умерено – до 5,3% от 4,8% за изминалата година.

Банката твърди, че оттеглянето на количествените улеснения и последващото увеличаване на лихвените проценти в световен мащаб ще окаже умерено влияние върху инвестициите и растежа в развиващите се страни, като капиталовите разходи ще се покачват. Притокът на капитали също ще бъде умерен и според СБ те ще бъдат в съответствие с ребалансирането на инвестиционните портфейли в световен мащаб.

Въпреки това, ако намаляването на обема на програмата за покупка на облигации на Федералния резерв на САЩ бъде посрещнато с рязка корекция на пазарите, то капиталовите потоци могат да спаднат драстично. СБ предупреждава, че това може да постави под нов натиск уязвимите развиващи се икономики.

„В сценарий, при който лихвените проценти нараснат рязко със 100 базисни пункта, капиталовите потоци могат да се понижат с до 50% в рамките на няколко тримесечия“, се казва в доклада на институцията.

Докато големите вторични рискове утихват, то неизвестните около фискалната политика на САЩ, продължаващото възстановяване на еврозоната и възможните временни неуспехи в политиката на Китай по преструктуриране на модела на икономически растеж продължават да представляват рискове за световната икономика.

Успешното преминаване на китайската икономика от растеж, базиран на инвестиции, към такъв, задвижван от вътрешното потребление, представлява „огромно предизвикателство“, изтъква СБ.

Един принудителен и рязък спад в инвестиционната активност може да окаже значително въздействие върху растежа на втората по големина икономика в света и би предизвикал верижни реакции в региона и сред икономиките с близки търговски връзки с Китай, включително сред производителите на суровини.

Независимо от това СБ очаква ръст от 7,7% за икономиката на Поднебесната империя през 2014 г., т.е. без промяна спрямо прогнозата си за растеж от 7,7% за миналата година.

Коментар по темата вижте в материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още