IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките на дребно още доминират на пазара на земеделски земи, смята експерт

Цените на нивите ще се повишат с между 5% и 10% през тази година, прогнозира Андон Андонов

09:56 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделките на дребно още доминират на пазара на земеделски земи, смята експерт

Сделките на дребно все още са по-голямата част от обема на пазара на земеделски земи, каза пред Bloomberg TV Bulgaria мениджърът на Niva.bg Андон Андонов.

Той уточни, че пазарът на земеделски земи може условно да се раздели на два сегмента. Доминиращ е този, на който сделките са с ниви между 5 и 10 декара. "Свидетели сме и на сделки с пакети, които като обем са много по-малки", допълни експертът.

Основните участници на пазара на земеделска земя остават едни и същи през последните години. От една страна са собствениците на земи до около 20 декара, а от другата - земеделски стопани, които използват земята като основно средствo за производство на своята продукция. На пазара присъстват и големи участници - инвестиционните посредници.

Андонов очаква активна търговия със земи и през тази година, а цените на земеделската земя според него ще се повишават с между 5% и 10%. Той коментира и данните на Националния статистически институт (НСИ), според които през последните 6 години цената на земеделските земи се е увеличила със 160%.

Експертът беше категоричен, че данните на статистиката се базират на информация за реалните цени, по които са сключени сделките, а не само върху изповяданата пред нотариус сделка.

Какво коментира още експертът за нагласите на земеделските стопани през тази година, можете да видите във видето!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още