Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

SeeLink – лекът за проблемите на регионалните борси?

За първи път фондовите борси от Балканите не са сами в борбата си за оцеляване

SeeLink – лекът за проблемите на регионалните борси?

Снимка: Архив, Ройтерс

Страните от региона си приличат, както и фондовите им борси. Но ще успее ли проектът SeeLink да „излекува“ проблемите, за които говорим от години и кои са факторите, които му пречат...засега. Тази тема разискваха участниците в Investor Day по време на петата годишна конференция Investor Finance Forum.

Всички участници в дискусията се обединиха около мнението, че е необходима интеграция на регионалните борси, а ревитализацията на капиталовите пазари е от значение за целия регион.

Сред основните проблеми на борсите на Балканите е пожелателният статут на доброто корпоративно управление, недостатъчно добрата нормативна уредба и в няклои случаи пренебрегването на институционалните инвеститори.  

Ще успее ли SeeLink да се превърне в лек за тези проблеми? 

Още по темата

Според Мирослав Маринов от ПОК „Доверие“ SeeLink не може да заличи тези проблеми, но със сигурност може да бъде един от катализаторите за тяхното разрешаване. Според него е необходима промяна в нормативната уредба на SeeLink, за да функционира платформата пълноценно. Той подчерта също проблемите при валутните режими, хеджирането на валутния риск, честата смяна на регулациите в различни държави.

От своя страна Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ, погледна на тези недостатъци от друга ъгъл, като обясни, че проектът, може да подпомогне за разбирането на тези проблеми. Такев подчерта едно от различията между държави-членки на Европейския съюз и тези, които не са в блока – законодателството. По думите му в това отношение България има предимство, тъй като е взаимствала много добри черти от европейските правни рамки.

Положителна е и оценката на Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса, за първите шест месеца живот на SeeLink. По думите му основните приоритети са връзката с други пазари. Според Щериев SeeLink е вид реклама за региона, а приоритетът в момента е именно това.

Нуждата от подобен проект подчерта и изпълнителният директор на Белградската фондова борса Синиша Крнета, според който един от проблемите на регионалните борси е това, че са много фрагментирани. Говорейки за това защо Сърбия е решила да се включи в проекта SeeLink, той обясни, че в него страната му вижда възможност за подобряване на цялата икономика. „Освен това не е нужно да се борим сами“, заяви той. 

Повече от дискусията между участниците може да видите тук: 

гледано: 2129   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Още по темата

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
НАЙ-НОВАТА ИНФОРМАЦИЯ ДВИЖИ ЦЕНАТА, ЗАТОВА И ЦЕНАТА ИЗВЪРШВА СЛУЧАЙНО БЛУЖДАЕНЕ !!!

ОТ ТАМ ВЛИЗА В СТАТИСТИЧЕСКИТЕ МОДЕЛИ, НО ТУКА НИКЪДЕ НЕ ВЛИЗАТЕ, ПО НИКОЙ ОТ ТИЯ АСПЕКТИ, А ТЕ ЗА ЕДИН КАПИТАЛОВ ПАЗАР СА МНОГО ВАЖНИ, НЕ ЧАКАЙТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВИ РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ .. ДЪРЖАВНИЦИТЕ, НИТО ЩЕ ВИДЯТ ТАКА НЕЩАТА НЯКОГА, НИТО НИЩО!!!!
1
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Лек за БОРСИТЕ СКОРО НЯМА ДА ИМА ЩОТО НИТО ИМАТЕ ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, НИТО СЕ СТРЕМИТЕ КЪМ ЕС, ТОЧНО ОБРАТНОТО, ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА НАЛАГАТЕ СТАНДАРТИ, КОИТО ДА РАЗВИВАТ ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО !!!

ПРИМЕРНО ЕДИННА ПЛАТФОРМА ЗА ИНФОРМАЦИЯ, ОТ ОТЧЕТИ ДО ОБИКНОВЕНИ НОВИНИ ОТ ИКОНОМИКАТА И ОТДЕЛНИТЕ КОМПАНИИ, НЕ ПЪРВО МАЖО(МУТРАТА ) ДА СПОДЕЛИ С АВЕРИ И ТЕ С СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ И ОТ ТАМ ДА СА ПЪРВИ В ВСЯКО НЕЩО!!! ТАКА ИНФОРМАЦИЯТА НЕ ВЪРВИ ХОРИЗОНТАЛНО А ВЕРТИКАЛНО, ПРОСЛЕДЕТЕ СИ ВАЖНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНАТА ВИ БОРСА, ТЯ ВЪРВИ ВЕРТИКАЛНО!!!! ТОВА НЯМА КАК ДА ПОСТАВЯ ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ, ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!!! ОТ ТАМ ЦЯЛАТА ИНФРАСТРУКТУРА И ЛИПСА НА СТАНДАРТИ ПРЕВРЪЩА БОРСАТА В ПАРАЗИТНА !! ТАКА ЧЕ СКОРО НЯМАТЕ ОПРАВИЯ С ТОВА !!!

Още от Bloomberg TV
Сергей Игнатов: Новото лидерство се базира на хуманитарно знание