Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще има ли ново замразяване на конфликта в Нагорни Карабах?

Армения има силно лоби в западни страни и то ще се активизира да представи териториалните постижения като исторически факт, посочи Любов Минчева

гледано: 1850   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В началото на 90-те години на миналия век конфликтът между Армения и Азербайджан беше по-скоро локален, а в момента е регионален. Има много сили, които потенциално и реално упражняват въздействие върху намиране на решение на конфликта в Нагорни Карабах, а и може би върху неговото по-нататъшно замразяване. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
Още по темата

„Очаква се нарастваща дипломатическа активност между различни сили, която ще възпроизведе сценария от предишните три десетилетия. Много ще се говори за конкретни стъпки, но нищо няма да се постигне и всичко ще се върне отново в позиция на замразяване на конфликта. Армения има силно лоби в редица западни страни и то ще се активизира да съхрани постиженията си през годините, които се налагат през годините като исторически и териториален факт“, посочи международният анализатор. 

Доц. Минчева напомни, че Минската група, съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, която е под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, практически носи основна отговорност за управлението на кризата още от началото на конфликта през 90-те години. Тя е категорична, че групата не е направила нищо съществено за решаването или регулирането му.

"Така в момента на сцената за дипломацията за разрешаване на споровете излизат Русия и Турция, които имат различни очаквания и различни цели", коментира доц. Минчева.

Според нея Путин има балансирана позиция и играе ролята на медиатор между страните, докато Турция има експлицитна цел за защита на азербайджанските интереси.

„Турция запази правото си да говори за конфликта през призмата на окупацията", каза Любов Минчева и изрази мнение, че Русия няма да се примири със загуба на територии. - "Тъй като Турция и Русия се намират в дипломатическа схватка от няколко години в контекста на противопоставянето между Армения и Азербайджан, Москва може да играе с две основни стратегии - да се противопостави на Анкара и да навлезе в конфликтационна дипломация или да интегрира исканията на Турция и да използва т.нар. дипломация на изтощаването."

Тя прогнозира, че очакваното и най-реалистично развитие на нещата е ново замразяване на конфликта. „При тази сдържана позиция на Запада е вероятно да се търси такъв вариант“, посочи международният анализатор.

По думите на Любов Минчева най-вероятно е сега да се повтори сценарият преди три десетилетия – дипломатическата активност да нарасне и след множество преговори да се намери начин за замразяване на конфликта, което тя преценява, че е в интерес на Русия.

Какви са последиците за региона от 30-годишния конфликт в Нагорни Карабах? Защо примирието преди няколко дни се оказа толкова крехко? Ангажирана ли е Турция с външнополитически инициативи в конфликтните зони? Как ще продължи конфронтационната дипломация между Москва и Анкара?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как изборът на Ерсин Татар променя преговорите по Кипърския въпрос?