IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогне ли реално мярката 60/40?

Много бизнеси ще бъдат със спад в приходите от 20-30%, твърди икономистът Евгений Кънев

16:09 | 02.04.20 г.
Ще помогне ли реално мярката 60/40?

Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса у нас в борбата с коронавируса е недостатъчна помощ. Много бизнеси ще бъдат със спад в приходите от 20-30%. Добре би било тя да бъде 80/20. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Eвгений Кънев от инвестиционно-консултантска компания "Маконис".

"Реакцията на правителството за овладяване на ситуацията с коронавируса беше добра, въпреки че в началото бе притеснително неадекватна. Засега не се позволява на пандемията да се разгърне, като така в тези условия може да се съхрани остатъчната икономическа активност", твърди гостът

Кънев посочи, че предприятията в ключови сектори като търговията, туризма, транспорта, които осигуряват 40% от БВП на страната, практически преустановиха дейност.

Ако месец и половина предприятията не работят, това ще доведе до 5% спад на БВП. 3 фактора трябва да бъдат взети под внимание - бързина на мерките, ликвидност на максимален брой фирми и запазване на заетостта, посочи Кънев.

Икономистът отбеляза, че в момента не отговаряме на критерия на висока инфлация, но сега заради дефлацията ще влезем в този критерий и съответно в бюджетен дефицит. 

"Влизайки в чакалнята на еврозоната, имаме много добри възможности за финансиране чрез механизмите на ЕЦБ", каза още Кънев.

"Ще бъде трудно да се поддържа карантира по-дълга от края на април. В момента се печели време. Дотогава ще има световен протокол за лечение със съществуващи лекарства. Ще има достатъчно много надеждни маски и облекла. Допускам, че ще се отворят част от пазарите. Очаквам и ускорена дигитализация на икономиката там, където е възможна", посочи икономистът.

Според госта, ако всичко е наред през лятото, едва ли възстановяването от пандемията ще е до края на следващата година.

Повече вижте във видеото, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още