Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще повлияят ли трусовете в развиващия се свят върху днешното решение на Фед?

Oчакваме нови свивания на монетарните стимули с по 10 млрд. долара на всяко заседание на Фед до 29 октомври, коментираха от Pimco

След осем години начело на най-влиятелната централна банка в света, през тази седмица Бен Бернанке ще предаде щафетата на своя наследник – настоящият си заместник Джанет Йелън.

Очакванията са новият председател на институцията да продължи курса по свиване на мащабните стимули, чиито позитивни ефекти според мнозина вече са останали в историята. Като доказателство за това прогнозите сочат, че днес Фед ще ограничи с нови 10 млрд. долара месечните си покупки на държавни и ипотечни облигации.

Още по темата

"Ние очакваме ново изтъняване и свивания с по 10 млрд. долара на всяко заседание на Фед до 29 октомври, когато се очаква да бъде сложен край на количествените улеснения", заяви Тони Кресчензи, старши портфолио мениджър в Pimco.

Решението на американската централна банка, което ще бъде обявено точно в 21:00 часа българско време, е от ключово значение за глобалната икономика.

"Ще бъдат ли взети под внимание трусовете в нововъзникващите пазари?", запита лаконично Арт Кашин, икономист в UBS. "Това е много трудно решение. Мисля обаче, че може би ще има огромна волатилност около 14:00 часа (б.а. – 21:00 часа българско време)", допълни той.

Валутите на част от развиващите се пазари бяха подложени на масови разпродажби през миналата седмица, след като производствените данни от Китай показаха свиване на икономическата активност. В същото време някои от уязвимите нововъзникващи пазари бяха подложени и на тежка инфлация с оглед на високата задлъжнялост.

Последният ден на Бернанке във Фед е петък, когато той официално ще сдаде поста в полза на Йелън. По този начин тя ще се превърне в 15-тият ръководител на институцията и същевременно първата жена, оглавила банката. Само времето ще покаже доколко очакванията за запазване на курса на монетарната политика ще се оправдаят.

гледано: 3830   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?