IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се отвори ли дебат за премахване на данък „лихва“?

Трябва да има по-малко регулации за по-добра бизнес среда, съветва икономистът Никола Филипов

12:46 | 26.09.17 г. 16
Ще се отвори ли дебат за премахване на данък „лихва“?

За да се подобри бизнес средата в България, трябва да се въвеждат възможно най-малко данъци и възможно най-малко регулации върху бизнеса, за да може той да инвестира свободно, да създава заетост и да генерира стойност. Това мнение изрази икономистът от ЕКИП Никола Филипов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това, което се случва през години, е вмешателство на държавата в икономиката, което неминуемо води до „някакви дисбаланси в дългосрочен аспект“.

Икономистът даде за пример как през 2013 г. се стигна до въвеждането на данък „лихва“ и кое налага отменянето му сега.

„Учудващо е, че ГЕРБ като дясна политическа сила въведоха ляв данък. Беше неочаквано и нямаше кой знае какъв ефект върху фиска – не се повишиха приходите в хазната. През 2014 година 42-ият парламент направи опит да премахне данъка, като го намали на 8%, като се очакваше през 2017 г. той да отпадне изцяло. Когато ГЕРБ се върнаха на власт, едно от първите неща, които направиха, бе да върнат данъка, като поискаха да стане 10%, но благодарение на гласовете на Реформаторския блок това не се случи и той остана 8%“, припомни икономистът.

Той обясни, че причините, с които управляващите поискаха въвеждането на този данък, е да се преборят с някои неравенства в обществото, като твърдяха, че той ще се отрази само на богатите хора.

Никола Филипов е категоричен, че тази теза е некоректна, защото данъкът се плаща от всякакви хора.

„След неговото въвеждане обаче се появи такова неравенство, като всеки път, когато държавата ограничи някаква наша свобода и се опитва да събере по-високи данъци, тя използва такива прийоми“, посочи експертът.

Филипов е убеден, че данък „лихва“ трябва да се премахне, защото не е изпълнил предназначението си – да се увеличи събираемостта в хазната.

„Точно тогава трябваше да се харчат повече пари, а с него са обложени всички спестявания, такси, депозити. Втората цел, която беше по-завоалирана, беше ситуацията, в която в икономиката ни тогава имаше дефлация. Дефлацията е икономически феномен, който доста плаши управляващите, защото представлява намаляване на цените на стоки и услуги и намаляват приходите в хазната от ДДС и акцизи, а това прави трудно изплащането на държавния дълг впоследствие“, разкри Филипов.

По думите му негативният ефект от данък „лихва“ е, че „се наказаха домакинствата, които пристъпиха към харчене“. 

Защо има идеологическо несходство при воденето на дясна икономическа политика на управляващите? Ще се отвори ли дебат за премахване на данък „лихва“? Ще се промени ли лимитът при безкешовите разплащания? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 6
data
преди 6 години
Абе прави ми впечатление че тука много "капиталисти" са загрижени за депозитите ? Капиталетата не бяха ли другите - дето теглят заеми и се интересуват от лихвите по кредитите ?п.п. пак теоретично - тоя данък би трябвало да ускорява потреблението което е в полза на капиталетата , демек тука в сайта трябва да има големи поддръжници за тоя данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 6 години
Лихвата е доход който не е обложен . Щеше да си прав ако имаше данък върху депозитите . ДДС не бива да се пипа , друг е проблема че този данък е неефективен - много по добре според мен работи т.н. "данък оборот"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 4
pecan
преди 6 години
Данък лихва по същество е данък върху вече обложени веднъж пари . Диферинцирана ставка за храни и лекарства има в почти цяла Европа . Някои хора трябва да четат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Стига дрищихте глупости! Тиквоня-миквоня...! България отдавна няма суверенно управление - още от 1944 г!!! Нищо в България от прерогативите на властта отдавна не може да се случи без външно одобрение и съгласуване!!! Включително и големите стопански престъпления!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Съгласен! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 12
data
преди 6 години
Пропорционалните данъци за да са ефективни трябва да облагат максимална данъчна основа . Идеята е проста - ниска ставка = на голяма основа . Та от тая гледна точка - данъка върху лихвите е правилен и теоретично обоснован
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
крас
преди 6 години
От началото на годината до момента ПАРИЧНАТА МАСА и БАЛАНСА НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО са се увеличили с близо 10% !!От началото на 2014 до сега печатницата на пари е натракала нови 5,2 млрд. лв. които са прибавени към 10 млрд. лв.СЪС СИГУРНОСТ СЕ ПЛЪЗГАМЕ ПО ЕДНА СПИРАЛА КОЯТО НИ ВОДИ НАЗАД КЪМ МИНАЛОТО в едни от най мрачните години - 1996 -97 !!ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА води като последствие срив на ЗДРАВНАТА и ПЕНСИОННА СИСТЕМА! На Борисов ще му се наложи да ДОИЗПИЕ онова което е останало от чашата на ЖАН!УВЕРЕНО ВЪРВИМ ПО ПЪТЯ НА УКРАЙНА с отделяне на региони от етноси намиращи по доброто си бъдеще в съседни на нам държави.РАЗПАДА НА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА Е В ХАРМОНИЯ С ПРОЦЕСИТЕ КОИТО ВЪРВЯТ В ЕВРОПА И СВЕТА. Лоши времена за РОДИНАТА ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
Скоро няма да останат хора тук, които да му работят на Тиквоня. Според данните, населението на България намалява всяка година с по около 50 хиляди души, което е почти колкото един град. Данъкоплатците стават все по-малко и по-малко.Тиквоня и ортаците му така и не се научиха, че една овца за да я острижеш и издоиш, първо трябва да я нахраниш и да я напоиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
Frosty
преди 6 години
Скоро няма да останат хора тук, които да му работят на Тиквоня.Според данните,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
doba
преди 6 години
Данък лихва го има навсякъде в цивилизацията. Имам близки, работещи в банки. За чужденците у нас важи с години преди хер Флик да се сети за него. С премахването на един ред код(програмен) влиза в сила и за нас, доколкото са разбрали. Т.е. за тези, които имат пари в банките. ;)Същият този данък важи, ако си вложил парите си в банки в Гърция, Румъния, Германия и т.н.Диференцираното ДДС е една добра идея, докато не влезе в сила в БГ.Вече виждам едни далавери да се заформят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още