Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще се превърне ли в джудже ядрената енергетика към 2050 г.?

Предизвикателствата пред новите ядрени проекти заради екологични проблеми ще се увеличат, прогнозира Генади Кондарев от сдружение "За земята"

гледано: 2395   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Реалистична изглежда прогнозата към 2050 г. делът на соларната енергия в енергийния микс да надскочи този на ядрената енергия.

Това обяви Генади Кондарев, енергиен експерт от сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В много части на света това, което се инвестира в проекти за възобновяема енергия, надхвърля това, което се инвестира годишно в конвенционални енергийни източници, включително в ядрена енергетика. Не само ядрената енергетика е застрашена да се превърне в джудже към 2050 г., аз бих казал, че и голяма част от конвенционалните източници също са тръгнали по този път", прогнозира Кондарев.

Той обясни, че в световен план има около 300 гигавата инсталирани мощности в соларна енергия. По думите му те сега „не работят така, както работят ядрените реактори”.

„Един реактор работи около 8 хил. часа в година при базова мощност, но соларните работят далеч по-малък брой часове, но всяка година ръстът на инсталираните соларни мощности нараства. През миналата година имахме около 70 гигавата нови инсталирани мощности, за 2017 г. очакванията са около 85 гигавата да бъдат инсталирани в световен план", посочи експертът.

Още по темата

Кондарев информира, че около 400 са действащите ядрени реактора в целия свят, като няколко страни са дали заявка, че излизат от ядрената енергетика.

Енергийният експерт е на мнение, че почти няма нови ядрени проекти, които “да могат да се случват без бариери и сериозни предизвикателства и явно тази енергетика няма голямо бъдеще".

Генади Кондарев е категоричен, че темата за ядрения ренесанс е в мечтите на някои ядрени енергетици, въпреки че това е индустрия, която разполага с доста ресурс, включително и финансов.

„Ако трябва ядрената енергетика да акумулира всички външни ефекти и цената, която има, не мисля, че това, което тя произвежда може да бъде конкурентно по някакъв начин. Доста често от уравнението се изпуска не само какво правим с ядрените отпадъци, но и по какъв начин се добива уранът, а лесните източници на уран също започват да се изчерпват. Цената на урана на световните пазари е доста волатилна и скача нагоре-надолу. Аз съм виждал какво представляват уранови мини – и подземни, и с открит способ, а цената, която се плаща по отношение и на климатичен, и на екологичен отпечатък е много сериозна“, предупреди той.

Вижте целия разговор във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Още по темата

Коментари (27)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
27
khao до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
уточнение, страх от реактора, не от прогреса :):)
1
 
1
 
26
khao до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
що бе, нали ще е евтиния .. прогрес, едно, друго ! ... само ме е страх, но нали ти ще сменяш горивото :):)
2
 
0
 
25
KPetkov до: khao
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Явно те е страх, а пък и едва ли ще си позволиш цената за услугата :)
0
 
0
 
24
khao до: KPetkov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
мен ли да ме е страх от прогреса :):) ... опита ти за ирония е жалък :)
иначе щом пуснат си взимам един, ако ти лично му сменяш горивото с голи ръце !
0
 
0
 
23
khao до: panther
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
аха, ти колко балистични ракети имаш в мазето ? толкова и реактора ще имаш ! :) защо ? защото и двете са горе долу еднакво опасни за домашна употреба :):) така че примера с интернет е доста неадекватен

Още от Bloomberg TV
30 хил. българи ще пътуват в Гърция за Великден