Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще се стигне ли до продажбата на Instagram и WhatsApp в ущърб на Facebook?

Империята на Марк Зукърбърг влиза в тежка юридическа битка за приложенията, съобщи адвокат Десислава Кръстева от фондация „Право и Интернет“

гледано: 3932   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света Facebook е използвала стратегията „купи или погреби“, като придобива конкуренти, застрашаващи бизнеса й, а тези, които не може да купи са унищожени чрез антиконкурентно поведение. Федералната търговска комисия ще се опита да докаже това, но на този етап има само твърдения, които не са подкрепени с детайлна конкретика и ще са нужни сериозни доказателства. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ адвокат Десислава Кръстева, старши правен експерт към фондация „Право и Интернет“.
Още по темата

„Към момента на придобиването от Facebook на Instagram и WhatsApp Федералната търговска комисия е одобрила сделките, а  сега ги разглежда като нарушаващи закона, което е доста рядък прецедент“, съобщи тя.

Адвокат Кръстева припомни и другото дело с подобни първоначални намерения, което се е случи през 90-те години. То е срещу Microsoft за отделянето на Windows oт Internet Explorer, като тогава Microsoft успява да се споразумее с властите.

„Американското законодателство има много специфики. Доколкото може да се прогнозира, в момента се планира да се наложи закон, чрез който генерално да не се вреди на конкурентите. Предстои да видим сериозна юридическа битка“, очаква тя.

При съдебно решение в ущърб на Facebook може да се стигне до продажбата на приложенията Instagram и WhatsApp, въпреки че според  Десислава Кръстева вероятността не е много голяма.

„Струва ми се, че тук са намесени много фактори, като част от тях дори не са от правно естество. Атаките към технологичните гиганти и в частност към Facebook продължават вече доста време“, посочи още адвокатът, като допуска възможността за провеждане на подобни антитръстови дела срещу Facebook и от страна на Европейския съюз.

Ще се разпадне ли бизнес империята на Марк Зукърбъргър? Ще се стигне ли до разпадане на Facebook и продажбата на Instagram и WhatsApp? Какво ще решат регулаторите в интерес на потребителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Експерт: Всичко, свързано с интермодалносттa, е добро начинание в България