Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще създаде ли гражданското образование критично мислене

С проекта „КЛАС“ учениците се ориентират по-добре в динамичната обстановка и знаят как работят институциите, посочи Любов Панайотова от фондация „Европейски институт“

Ще създаде ли гражданското образование критично мислене

Снимка: Pixabay

Гражданското образование става достъпно за българските училища чрез проекта „КЛАС“ - абревиатурата на критични, любознателни, активни, смели. Той се финансира от Исландия, Лихтенщайн и кралство Норвегия по линията на европейското икономическо пространство. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Смарт час“, Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“.

Още по темата

„Виждахме, че младите хора имат нужда да се изучава гражданско образование, но за нас изключително важен елемент беше медийната грамотност, която формира критично мислене“, смята тя.

Панайотова разказа по какъв начин ще бъдат насърчавани гражданското образование и критичното мислене и какви са групите, към които тези дейности ще бъдат насочени.

„Групите са съставени от по-големи ученици, които вече могат да правят разбор на определени медийни публикации, да отсяват дезинформацията от реалната информация, да могат да пишат и правят медийни продукти“, информира Панайотова.

Според нея основната идея на проекта е да покаже на подрастващите колко е лесно да се манипулира информацията чрез социалните мрежи, с цел да се притъпи чувството за справедливост и проявите на активност спрямо определен проблем.

Тя сподели за бъдещ проект, който да бъде свързан с образованието и на най-малките ученици.

Учебните помагала за гражданско образование, които са изготвили от Фондацията „Европейски институт“, ще имат за цел най-вече да подготвят учителите, които да предадат знанията на своите ученици.

„Нашият проект включва активна работа с преподавателите и класните учители. Ще проведем семинари за тях и ателиета за учениците в 14 български града“, каза Любов Панайотова.

Тя е на мнение, че чрез гражданското и медийното образование децата ще бъдат много по-подготвени за динамичната обстановка и ще бъдат наясно как работи всяка една институция в страната.

„Младите са поколението на социалните мрежи, при тях не съществуват граници, трябва да свикнат да живеят в този бързо променящ се свят, но винаги да търсят добрия източник на информация“, съветва директорът на Фондацията „Европейски институт“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
4
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Най-голямото нещастие за един народ е да има история."

===

И що така мислиш? Китайската история, като датира от преди има-няма 5 илядо годин, да не би това да им се е отразило върху демографската, културната, икономическа, военна и цивилизационна тежест, която имат?

За голяма група от хора, които не ги свързва никаква история си има съвсем конкретно понятие: тълпа.
3
 
2
 
6
khao до: Бидонойл
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-голямото нещастие за един народ е да има история.
---
много правилно, но тук ще бъдеш нахранен с минуси :)
1
 
4
 
5
Бидонойл до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Излишно е да ги хвалиш. И без това им завиждаме, че успяха да построят комунизма.
3
 
2
 
4
studioaa до: Императорът
преди 1 месец
Норвегия е една съвременна комунистическа страна, която прилага високо-технологична репресия на собственото си население, като заедно с това издига в култ стълбовете на марксизма/ленинизма като женската еманципация, премахването свободата на словото, тотален държавен контрол върху икономиката, комунално отглеждане на деца и много други... Норвежкия модел не е норвежки, а марксо-ленински...
3
 
2
 
3
Бидонойл до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-голямото нещастие за един народ е да има история.

Още от Bloomberg TV
Юлиян Арнаудов: САЩ впрегнаха технологичните гиганти в борбата с коронавируса