Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще успее ли планът REPowerEU?

Трябва да се търси баланс между всички енергийни източници, твърди Мариана Янева

гледано: 1310   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ако се действа амбициозно, целите за преодоляване на европейската зависимост от руски енергийни източници, които са заложени в плана REPowerEU, са постижими. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Мариана Янева, директор "Политики и комуникации" на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия.

Според нея основните мерки в плана са фокусирани в икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено възприемане на ВЕИ енергия, като предстои да се види какви ще са специфичните препоръки за всяка една държава и как те ще бъдат приложени на национално ниво. 

Още по темата

"Трябва да се търси баланс между всички енергийни източници. Възобновяемата енергия не може да реши всичките ни проблеми, но е важно да бъде все по-голяма част от енергийния ни микс. Тя е местен ресурс и дава необходимата ни независимост на решения, но е и секторът в енергетиката, който създава най-много работни места. Движението в тази посока не означава, че изведнъж ще спрем всички останали мощности", каза гостът.

Подобен преход към ВЕИ в България ще включва и нови начини за управление на електропреносната мрежа и преминаване към една по-децентрализирана енергийна система, добави Янева. Мрежата ще трябва да бъде адаптирана да се справя с по-големия брой производители и консуматори.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки