Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще успее ли властта да пресече порочните търговски практики?

Според новите промени в ДОПК мажоритарните собственици на фирми ще отговарят с личното си имущество за дълговете на компаниите към хазната, каза Диана Йорданова

гледано: 1641   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Основните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които се обсъждат в комисиите на парламента, касаят транспониране на европейските директиви към българското законодателство. Измененията обаче са насочени и в посока борба със сивата икономика. Това каза Диана Йорданова, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси пред камерата на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя подчерта, че ако предложенията за промени бъдат одобрени от депутатите, това ще бъде сериозна стъпка в борбата с недобрите търговски практики. „Това важи с особена сила при прехвърляне на дялове на фирми и отговорността, която трябва да носят не само собствениците на въпросните дружества, но и лицата, упълномощавани от тях, за извършването на търговската дейност", обясни Йорданова. 

Още по темата

Според предложенията на Министерство на финансите мажоритарните собственици на фирми ще отговарят с личното си имущество за дълговете на компаниите към държавата, ако недобросъвестно прехвърлят притежавани от тях дялове или акции. Проектът за изменение на ДОПК описва и случаите на „недобросъвестност“, когато собственикът е знаел, че фирмата е свръхзадлъжняла и прехвърлянето на акциите или дяловете е извършено преди обявяването на несъстоятелност.

За недобросъвестно ще се смята и прехвърлянето на собствеността на фирмата, ако е направено след старта на данъчна ревизия или 6 месеца след приключването ѝ, предвиждат още измененията.

"Това, както и ограничаването на кешовите разплащания също е част от цялостната концепция на правителството и на Министерството на финансите. Предложението е лимитът за плащане в брой да бъде до 1000 лв. Тепърва обаче предстои обсъждането в Комисията по бюджет и финанси на второ четене, както и в пленарна зала. Ще изискаме справка за останалите европейски страни - в колко държави се прилага и какъв е прагът. Тази промяна се налага от една страна заради борбата с нелоялните търговски практики, а от друга - заради борбата със сивата икономика", каза още Диана Йорданова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Коментари (6)

1
 
2
 
6
khao до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ето ти пример как се пише ... виж колегата железен :):) така трябва да пишеш и ти, а не само алабалистики с които да ни покажеш колко хич не отбираш от темите по които пишеш :)
1
 
3
 
5
khao до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
веднага след като почнеш и ти да го правиш ... иначе започваш да вадиш думи от контекста и става ужас на ужасите :):) играли сме го тоя мач вече :)
3
 
4
 
4
nobel до: khao
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Би ли могъл да бъдеш малко по-конкретен. Знам, че коментарчетата си ги пишеш бързичко в промеждутъците на работното време, но все пак ... опитай.
1
 
20
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Не може дългове на юридическо лице да се прехвърлят автоматично на физическо.
То за това е формата дружество с ограничена отговорност, т.е. отговорността е до имуществото и размера на капитала.
Вече спрях да пиша на малоумниците в парламента.
Само дела в ЕСПЧ и толкова.

Същото ще стане и с премахването на табелите за видеонаблюдение.
Държавата е подписала куп конвенции, че и Лисабонския договор, който е част от ДФЕС, който изрично забранява на държавите да се намесват в личния живот на гражданите, с изключение на случите за наказателно преследване. А превишеначта скорост е административно.
Като завалят едни ми ти дела в ЕСПЧ, Бойко и простаците от ГЕРБ ще изменят закона ... ПАК.
А убитите са си убити.
Проблемът с масовите убийства по пътищата не е превишаването на скоростта, а несъобразената скорост с пътните условия (тан влизат дупки, неотводняване, обратен наклон, неподдържани и засипани с пясък питища и прочие.)
7
 
6
 
2
khao до: nobel
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
пак шизо пристъп ли имаме ? до оня ден плачеше че всякви банкери и финансисти не носили отговорност, а днес вече плачеш за обратното :):)
Пак незнаеш кво искаш :) а кво си написал .. леле-мале :):) измисли нова история

Още от Bloomberg TV
Недостатъчният брой квалифицирани кадри си остава основен проблем за IT бранша