IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулева: Вредно е социална политика да се реализира през пенсионната система

Липсват политики в социалното подпомагане и на пазара на труда, посочи бившият социален и икономически министър

11:58 | 19.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политики, които трябва да се реализират като социални или като политики на пазара на труда, продължават да се правят, за съжаление, през пенсионната система. Това е изключително вредно и води до сериозно ерозиране на пенсионния модел. Има задълбочаване на проблема и не виждам как той ще се реши. Така Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика и бивш министър на икономиката на България, коментира водената досега политика и социалните приоритети на новата власт в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя е на мнение, че в последните години се прилага системен подход за ерозиране на пенсионната система.

„Предвид коалицията, която предстои да бъде създадена за управление през следващите (евентуално) четири години, бих нарекла програмата за управление "програма на възможното", посочи Шулева.

В документа на програмата има общи формулировки, но те са добри в областта на финансите - че не се очакват резки промени на данъците и валутния борд. Това са императиви за добро в приоритетите - това е позитив, който виждам, каза Шулева.

По думите ѝ няма как при ниски заплати да има нормални пенсии.

Тя напомни, че смисълът на пенсионната система е хората да се осигуряват на определен осигурителен доход и да получат пропорционално заместващ доход, когато се пенсионират.

„При акцент върху минималните пенсии се акцентира върху хората, които имат най-малък принос в пенсионната система. Това е проблем на социалната, а не на пенсионната система“, категорична е Шулева.

Тя предлага да се определи граница на бедност – 200 или 300 лева, като тази компенсация на доход да се извърши за сметка на социалното подпомагане и според имуществен ценз.

Лидия Шулева разкри защо инвалидните пенсии са толкова много.

„Заради липса на мерки на пазара на труда хората в предпенсионна възраст използват свои заболявания, за да се пенсионират. Това е заради неадекватна политика на пазара на труда и е за сметка на пенсионния фонд. Липсващите политики в социалното подпомагане и на пазара на труда, които биха решили въпроса с минималните доходи на хора в пенсионна възраст, сега компенсират само и единствено с пенсии. Какъв сигнал изпращаме – няма значение как сте се осигурявали, ще ви вдигнем пенсиите до 200 лева", коментира тя.

Бившият социален министър посочи, че е налице абсурд, че индексирането на останалите пенсии ще е за сметка на инвалидните, защото досега няма механизъм за контрол на отпускане на инвалидни пенсии.

„Ти да предвидиш, че ще създадеш механизъм за вече отпуснати пенсии, това е абсурд в управленската програма“, убедена е Шулева.

Тя обаче допуска, че все пак с подобряване на механизма на отпускане на инвалидни пенсии в бъдеще ще се реши донякъде проблемът, но няма да се получи компенсация за индексиране на останалите пенсии.

"Има сериозен проблем с финансирането на пенсионната система. Натоварването ѝ със социални функции, каквато е минималната пенсия, ще доведе до още по-голям дефицит в нея, а той се финансира единствено от данъци. Като прибавим към това и демографската криза, не знам докога и данъчната ни система ще издържи на натиска на пенсионната система", риторично попита тя.

Лидия Шулева потвърди, че „като цяло натоварването на работниците, като размер на изземване на дохода, е съизмеримо с това в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - около 34-35% данъчно-осигурителната тежест”.

“В България е някъде е около 34% и няма голяма възможност за увеличаване на данъчната тежест", каза тя.

Каква е тенденцията при работодателите да наемат работници? Какви ще са измененията на търсенето и предлагането на пазара на труда в България, които се очертават като доминиращи в бъдеще?

Вижте целия коментар!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
jordanpm65
преди 6 години
Няма как, да не се реализира социална политика, през пенсионна система, когато тя е солидарна! Иначе , би било безумие! Но дори и да е набирателна ( фондова ), при положение, че сме социална държава - по Конституция, пак е нормално наличието на социален елемент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
Социалното трябва да се забрани защото убива тези които не са се родили, това е зловещо оръжие което ще заличи българския род. Пенсии не трябва да има, парите за тях не са от никакви осигуровки а от данъци - ддс и акцизи. Обаче те никога няма да се откажат да преразпределят и последни ще умрат освен ако на някой не му писне и ги притисне по лошия начин, по добрия няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
За престъпленията и не коментирам, вероятно си прав, но логиката и за пенсионната система е желязна! Факт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
watergateory
преди 6 години
Не приемам и дума от една престъпница! Няма смисъл да чета статията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още