IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силя Балер: Има опасност от неравномерно възстановяване заради фрагментацията

Различните фискални стимули спряха сближаването на световната икономика, посочи икономистът от Световния икономически форум

22:05 | 07.07.21 г.
Силя Балер: Има опасност от неравномерно възстановяване заради фрагментацията

Тя представи проучване за икономическите нагласи на WEF, публикувано миналия месец.

„Новините през последните две седмици са окуражаващи, има ръст на капиталовите пазари и ръст на цените на суровините, особено петрол и мед. Прогнозата за общия световен икономически растеж беше коригирана нагоре до 6% за 2021 г.“, припомни д-р Балер.

Икономистът в Световния икономически форум обаче предупреди, че има опасност от неравномерно възстановяване заради огромните стимули и разликите в нивата на ваксинация.

„Има доста голяма разлика на различните пазари, държави и различните групи в трудовата сила“, каза тя, като изтъкна неравната подкрепа за бизнеса и населението в страните. 

Според д-р Балер в България има добър темп на растеж. „Страната се интегрира все по-тясно в Европа и с излизането от кризата ще натрупа още по-голям импулс, смята Силя Балер и посочи, че за това са помогнали добрите спешни мерки на правителството и фискалната политика преди това. 

„Със сигурност трябва да има по-бърз темп на ваксинация, за да се премахнат някои ограничения. Реформите в производството трябва да продължат и това ще бъде стабилна основа“, препоръча икономистът.  

Силя Балер е на мнение, че различните фискални мерки за справянето с пандемията спря сближаването на световната икономика.

„Това е тревожен фактор. Големите държави трябва да предприемат не само едностранни мерки за подкрепа на световното възстановяване. МВФ вече предложи глобален ваксинационен план и има усилия за координация при данъчното облагане, климатични политики“, потвърди икономистът.

Д-р Балер е на мнение, че ако тези спешни мерки бъдат прекратени твърде рано, може да се случи вълна от фалити след края на фискалната подкрепа, нарушаване на веригите на стойността и риск за трудовия пазар.
„Страните трябва да преминат към по-фокусирани пакети за зеления преход и дигитализацията“, смята икономистът.

Според Силя Балер пакетите в Китай, САЩ и Европа бяха различни заради ефекта на заразата върху регионите. „В Китай и Европа те бяха пропорционални на спада в производството, а в САЩ бяха прекомерни“, каза тя и добави, че те се различават и по различните амбиции, заложени в тях.

Икономистът обясни, че в Китай бяха приложени мерки за изграждане на дигитална икономика, в Европейския съюз фокусът е върху зеления преход и екологични инвестиции.
По думите ѝ размерът на американския пакет създава и инфлационни опасения.

Един от най-важните въпроси, според нея, остава влиянието на кризата и трансформацията на капитализма.

„Има амбиция, а нуждата от промяна е голяма. Кризата показа колко неравномерно развити са някои общества и тези тенденции се задълбочават. Не е ясно до каква степен фискалните пакети ще разрешат ефективно това разделение. Динамиката преди предвещаваше повече разделение в бъдеще, освен ако не променим траекторията – дигитализацията разделя трудовия пазар, а зеленият преход ще има много различни ефекти върху отделни групи работници“, прогнозира Балер.

Запитана какво различните държави могат да научат една от друга в процеса на възстановяване, д-р Балер заяви, че една сфера, където Китай се е възстановил по-бързо, е била търговската мрежа на страната.

„В началото на кризата компаниите осъзнаха колко са зависими от определени търговски партньори и имаше търсене на регионална диверсификация. Китай вече има такъв модел за стойностните си вериги и успя да възстанови търговските си отношения по-бързо“, даде пример икономистът.

Д-р Балер очаква фискалните пакети да имат основна роля при определяне на правилните инициативи за бъдещите икономики и оформяне на зеления преход, но смята, че ще има нужда и от частни инвестиции. „Дългосрочните перспективи за растеж на МВФ за развитите икономики е само 1,5% за 2025 г.“, каза тя и коментира, че ще има голяма промяна на трудовия пазар заради изчезването на редица професии и създаването на нови.

Д-р Балер отбеляза, че структурата за зеления преход не е особено устойчива в ЕС и ще трябва да има допълнителна подкрепа за отделни региони, за да не изостават още повече.

Повече за фрагментацията на световната икономика, последствията от кризисните фискални политики, инфлацията, промените на трудовия пазар, политическите ходове, може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още