IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Керанов: Вирусите заразяват и борсите, но са възможност за инвестиране

След поевтиняването на китайските акции очаквам те да се удвоят, прогнозира финансовият анализатор на "Карол Капитал Мениджмънт"

16:10 | 04.02.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Големите спадове на борсата в Китай идват от коронавируса. Тази седмица около две трети от икономиката на Китай няма да работи, това прави над две седмици почивка след Лунната година, инвеститорите ги е страх, че ако бизнесът спи прекалено много, това ще навреди на глобалния растеж. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор на "Карол Капитал Мениджмънт" Симеон Керанов.

В топ новините

"Всеки път пазарите реагират, когато има медийно внимание за отразяване на някакво събитие като вирус. Около 2-3 месеца се очаква това да държи пазарите и след като  медийното внимание отшуми – те ще се възстановят", смята той.

Анализаторът припомни, че при предишния случай на разпространение на вирус, подобен на сегашния, SARS, ситуацията е продължила девет месеца, а финансовите пазари се възстановиха след месеци.

Симеон Керанов напомни, че в понеделник акциите в Китай поевтиняха с близо 8% заради опасенията от коронавируса. "Дори да се костват още проценти надолу, после те ще се удвоят. И 10% надолу да е пазарът и малко загуби да се натрупат, после ще се възстановят", прогнозира той.

Интерес към покупки

Керанов е на мнение, че фундаментът сочи, че би трябвало да има ръст в цените на китайските акции.

"Този вирус изплаши инвеститорите, спаднаха акциите, но това е възможност за покупка", посочи анализаторът и съобщи, че от 23 януари, когато медийният шум е най-голям, започват спадовете. 

Той е убеден, че освен секторите, които бележат спад и за които много се говори, още един също търпи загуби.

"Геймърският сектор е засегнат - заради коронавируса не се проведоха няколко турнира, изолираният ефект е около 6,5% надолу за геймърските акции, а фундаментът им е страхотен. Има турнири, които събират 20-30 000 фенове", каза той.

Петрол, биткойн

За петрола - "От една година не е имало толкова ниски цени - сорт Брент достигна 55 долара за барел. Петролът беше един от най-пострадалите, при него притесненията са, че търсенето ще намалее", смята Керанов.

Според него обаче ситуацията не е повод биткойнът да е валута убежище, защото „е доста рисков”.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Мнението на Симеон Керанов не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още