Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Sirma Group: Границите между банките и финтех компаниите все повече се размиват

Пандемията ускорява процеси в банковия сектор, започнали още преди пет-шест години, казва Мердихан Исмаилов

Sirma Group: Границите между банките и финтех компаниите все повече се размиват

Снимка: Pixabay.com

Паднемията от Covid-19 ускори започнали още преди пет-шест години процеси в банковия сектор. Но най-голямата промяна се изразява в паритета между различните форми на плащания, особено при картовите заради ръста на електронната търговия.

Това заяви Мердихан Исмаилов, продуктов мениджър на софтуерни решения за финансови институции в Sirma Group, в предаването "Update" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Банките все повече се опитват да предоставят услуги, предлагани от финтех индустрията, тъй като през пандемията стана пределно ясно, че те не само са готови, а и предпочитат, да обслужват клиентите си дигитално".

Мердихан Исмаилов посочи и друго отражение на пандемията и съпътстващата я дигитализация - "банките започнаха да активират дигитални услуги като кредитиране например".

"Традиционните кредитори реагираха много бързо и въведоха процеси, чрез които да са спобосни да идентифицират клиенти от разстояние и как да продават своите продукти и услуги онлайн. Да, част от тези процеси бяха налични в рамките на мобилното банкиране, но не бяха достъпни за неидентифицирани клиенти".

По думите на продуктовия мениджър в Sirma Group банковият сектор определено вече е не толкова традиционен, тъй като още преди пандемията много от неговите представители започнаха да инвестират огромни суми в уеднакяване с финтех сектора.

От разговора стана ясно, че Sirma Group също е стартирала свой дигитален портфейл за плащания от тип "сметка към сметка", чиито функции са оторизирани от ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2).

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички гости на предаването "Update" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Борис Петров: Страхът от рецесия бута цените на петрола надолу