IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скарлатов: България привлича най-малко китайски инвестиции от страните в региона

Сърбия и Гърция са привлекли над 1 млрд. евро от Китай, а България - 85 млн. евро за 10 години

10:56 | 04.04.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изненадващо е, че Сърбия привлича много повече чуждестранни инвестиции от България, но това е така (за България - бел.ред.) и спрямо нивата в Унгария, Гърция. Ако нещата могат да се обобщят през една по-различна призма, България привлича най-малко китайски инвестиции в региона, което е един тъжен факт и е нещо, над което трябва да се поработи.

Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов. В контекста на изборите в Сърбия експертът анализира сръбската икономика като почва за инвестиции и по-конкретно за такива от Китайската народна република. 

„Както Сърбия, така и Унгария са страни с малки икономики и с население под 10 млн. Такива икономики разчитат предимно на големи чуждестранни инвеститори. А Китай е шампион в свръхтежка категория. Едно усилие, насочено към тази страна, един малък брой инвестиции, биха донесли много на брой пари в икономика от ранга на България и Сърбия“, допълни Скарлатов.

„В Унгария китайските инвестиции са в размер на 2,8 млрд. евро, в Сърбия те са над 1 млрд. евро, както и в Гърция. В България за последните 10 години те са 85 млн. евро. Цифрите говорят много по-гръмко и ярко от всякакви анализи, които ние можем да правим“, коментира Скарлатов.

Теорията, че нечленството на Сърбия в Европейския съюз (ЕС) спомага за ръста на инвестициите от Китай, е неправилна, смята икономистът. „Унгария и Гърция също са в ЕС, но това не им пречи да привличат инвестиции. Основната причина едни инвестиции да се случват или не, e политическото решение. Защото една политика илюстрира позицията и избора, който прави едно правителство. Трябва да има политика в насока привличането на Китай като инвеститор“, категоричен бе специалистът.

Целия разговор с Илиян Скарлатов може да видите във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 4
DarkStar
преди 6 години
тове не е никак лоша новина... който е работил с китайци може да го потвърди :) Да се работи с тях означава да си пазиш гърба постоянно от изненади и лъжи :) по-добре по-малко инвестиции, но от страни и хора с добра бизнес култура... дори и в бизнеса не всичко може да се измери в пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Цветалин Цонев
преди 6 години
Какво общо има броя на населението и икономиката. Ако китайците занесат малко на брой пари в Люксембург, ефекта би трябвало да е обратен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
хахахахахаха.... странно, ЗАЩО това трябва да учудва здравомислещите хора!?? та това е ***!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още