IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2020 г. до 20% от евросредствата ще се използват като финансови инструменти

Тази тенденция набира все по-голяма сила в ЕС, заяви Мартин Дановски

12:54 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След 2020 г. до 20% от евросредствата ще се използват като финансови инструменти, за разлика от изминалия програмен период (2007 – 2013 г. - бел. ред.), когато България отделя малък процент от средствата за тази цел. Това каза председателят на Управителния съвет на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) Мартин Дановски пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през следващия програмен период се очаква делът на финансовите инструменти като част от европейските публични средства да нарасне в пъти. Това е тенденция, която набира все по-голяма сила на ниво ЕС.

„В началото на 2016 г. започна структурирането на Фонда на фондовете, като за десет месеца от началото на оперативната му работа имаме сключени четири споразумения с оперативни програми, които са ясни като инвестиционна стратегия и бизнес план“, посочи Дановски.

„По някои от инструментите сме стартирали конкретни процедури по подбор на финансови посредници, които да ги пласират на пазара“, припомни той.

Той допълни, че Фондът на фондовете управлява ресурс от 606 млн. лева, които трябва да пласира през следващите десет години.

“Най-много средства като размер и операции има по ОП “Конкурентоспособност”. Имаме споразумение с ОП “Региони в растеж”, където са отпуснати над 170 млн. евро за фондовете за градско развитие. По ОП “Околна среда” за води и отпадъци средствата достигат над 120 млн. евро, а по ОП “Развитие на човешките ресурси” - над 20 млн. евро, които са за финансиране на социални предприятия”, каза Дановски.

Според експерта с финансовия ресурс трябва да се постигнат редица ефекти – например инвестиции в жизнеспособни проекти, към които няма инвестиционен интерес.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още