IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София Касидова: Бизнесът в България е наясно със случващото се в Европа

Фирмените инвестиции ще бъдат все повече фокусирани върху по-новите технологии и иновациите, смята бившият заместник-министър на икономиката

22:35 | 05.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има сектори у нас, които не са достатъчно добре подготвени за преструктурирането на производствените процеси, насочени към устойчивостта. Но българският частен сектор много бързо и ефективно намира своето място, ако вече не го постигнал. Бизнесът в България е пределно наясно с по-широката картина на случващото се в Европа, основните трендове и факта, че икономиката няма да бъде такава, каквато беше преди.

Това коментира София Касидова, икономист, съветник "Стратегическо развитие и планиране" в Управителния съвет на Българска банка за развитие и бивш заместник-министър на икономиката, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Фирмените инвестиции ще бъдат все повече фокусирани към по-новите технологии и иновациите, като компаниите у нас ще се възползват както европейски ресурс, така и от свой собствен".

София Касидова изрази оптимизъм, че българските фирми и институции ще се възползват ефективно от този по-широк европейски и глобален тренд, намирайки своето място в новия икономически цикъл, тъй като сме страна членка на Европейския съюз и е невъзможно за нас да пренебрегнем нормите и законодателствата на блока, насочени към "зеленото" и дигитално преструктуриране.

"Защо нов икономически и инвестиционен цикъл? Защото сме свидетели на възстановяване на брутните вътрешни продукти на световните икономики, докато лихвените проценти напълно вероятно ще продължат да бъдат ниски в продължение на една до две години и половина".

"Целият този икономически процес отваря нова страница с нови макроикономически показатели и фокус не върху традиционната ефективност, т.е. оптимизация на разходите, а с фокус върху устойчивостта, която все повече започва да присъства в характеристиките на всеки индустриален процес", коментира бившият заместник-министър на икономиката.

По отношение на мястото на България в тази икономическа революция София Касидова поясни, че на нашата страна ѝ предстои много работа, но преди всичко българският бизнес винаги е бил добре подготвен и запознат със случващото се в по-глобален мащаб.

"Вярвам, че тази година здравната криза ще бъде преодоляна. Ваксината е просто един мост, който от "днес" ни прехвърля "утре". И този мост е изключително необходим, защото възвръща доверието и готовността за потребление, а потребителското търсене ще бъде един от основните локомотиви на възстановяването".

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още