Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Спадът на чуждестранните инвестиции у нас се дължи на проблемите в региона

Според Ивайло Димитров, изпълнителен директор на Мултивак България, бизнес средата у нас е добра, но трябва да бъде свалена административната тежест

гледано: 2430   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Причините за спада на чуждестранните инвестиции у нас са не толкова вътрешни, колкото са по линия на тревожната обстановка в Близкия изток и съседните ни държави. Това коментира Ивайло Димитров, изпълнителен директор на Мултивак България, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България е добро място за инвестиции, но големите компании гледат регионално и напоследък тече окрупняване на регионите.

"Мултивак" е сред водещите доставчици на опаковъчни решения за хранително-вкусовата, фармацевтичната и други индустрии. До месец се очаква да бъде завършена инвестицията в завод в Индустриална зона Божурище, в който ще се произвеждат части и модули за опаковъчните машини на компанията.

"Инвестицията е за около 19 млн. евро, като вече се чуват гласове, че ако се развие достатъчно добре, през 2020 вероятно ще бъде удвоена", посочи Димитров. До края на годината се очаква заетите да надхвърлят 120 души, а ако инвестицията бъде удвоена, те ще станат над 300.

Според него бизнес средата у нас е добра, но е необходимо да бъде свалена административната тежест чрез електронно правителство, съкращаване на сроковете за лицензионни режими и одобрения от страна на държавата. Друг аспект, който притеснява чуждестранните инвеститори, е липсата на кадри, за която се говори усилено в последните години. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
8
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
И корупцията, това че може да ти хареса някое животно бизнеса и да го вземе когато пожелае, без да можеш да се защитиш, бих добавил.
1
 
26
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересен коментар за добрата среда за бизнес. Само се чудя кое точно е добро и явно и за кой точно, че нещо в последващите коментари не си личи да е такава. Бизнес средата не е само ниски данъци, всъщност те са добре само за офшорни зони, но не и за нормална икономика. Както и г-н Димитров споменава имаме грижи с администрацията - бавна и най-вече неефективна, която в основата си работи срещу реалния бизнес б България. Кадрите са основен проблем от много години, просто в последните почнаха да го разбират много, а този проблем изисква дългогодишна и целенасочена работа. Добавете малкия вътрешен пазар, добавете "прекрасната" инфраструктура(не става дума само за магистрали), добавете цената на тока( около 20% по-висока от колкото е средната за Европа) и какво остана, май само едни ниски преки данъци, които ти излизат през носа после и ниска цена на работната ръка, която в голямата си част е и нискоквалифицирана. Това не е добра бизнес среда!

Още от Bloomberg TV
Експерт: Дефицитът на инфраструктура е основен енергиен проблем за Балканите