IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спас Иванов: Европейски регламент ще увеличи разходите за IT с 50%

Повечето фирми и институции все още не са готови с новите изисквания, твърди експертът по киберсигурност

09:10 | 06.07.17 г.
Спас Иванов: Европейски регламент ще увеличи разходите за IT с 50%

С 50% ще се увеличат разходите за IT през следващата година заради европейски регламент за киберсигурност. Това коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът му е по повод доклад на германското разузнаване, според който Германия е голяма цел за кибершпионажи и атаки.

„През 2016 г. се роди регулацията GDPR (General Data Protection Regulation – бел.ред. ) с 24-месечен гратисен срок за приемане. Той изтича на 25 май 2018 г. и касае абсолютно всички аспекти на бизнеса”, заяви експертът. 

По думите му целта на този регламент е да спре своеволията с търговия на лични данни и ще засегне всички държавни и частни институции, които работят с такава информация.

Иванов добави, че глобата за България е 100 млн. евро, ако държавна институция не спазва регламента, а за частния бизнес е 2-4% от глобалния му оборот или до 20 млн. евро. Той уточни, че санкцията не може да бъде обжалвана.

Според експерта повечето фирми и институции все още не са готови с новите изисквания и въпреки че има още близо година до влизането в сила на регламента, много от тях няма да успеят да приведат работата си към новите изисквания.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още