IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасков: Демонополизацията на НЗОК е положителна стъпка

Медицинската услуга ще бъде по-достъпна и с по-добро качество, категоричен е бившият директор на "Пирогов"

11:38 | 12.05.17 г. 4
<p>
	<em><span lang="bg-BG">Снимка: </span><span lang="en-US">Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поетапната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) би имало положителен ефект върху сектора на здравеопазването. Това коментира бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Демонополизация на здравния фонд е един от ангажиментите на правителството, разписан в управленската програма.

Основната идея е вливането на нови средства в системата, което е положително, посочи той. Според него обаче реализирането на тази идея е относително бавен процес - сега трябва да се вземе решение в каква посока ще тръгне съвместното съществуване на НЗОК и здравно-застрахователните фондове.

Трябва да се реши и какви задачи да се възложат на НЗОК и какви ще бъдат ангажиментите на здравно-застрахователните фондове, обясни Спасков. 

Досегашните ограничителни мерки, които се налагаха за стабилизиране на Здравната каса, ограничиха и качеството и количеството на медицинските услуги, коментира той. Мерките спасков определи като неположителни.

След демонополизацията на здравния фонд медицинската услуга ще бъде по-достъпна и с по-добро качество, категоричен е специалистът. Наред с това контролът по ценообразуване и разходване на средства ще се упражнява и от частни структури, което също е стъпка напред, посочи той.

Проблемите на частните, общинските и държавните здравни заведения са еднотипни, посочи още бившият директор на “Пирогов”.

Във връзка с искането за отмяна на медицинските стандарти той каза, че проблемът при тях е свързан със стойността на заплащаните здравни клинични пътеки, коментира доц. Спасков. "Изискванията за медицинските стандарти в много случаи са прекалено високи за осигуряваното финансиране", подчерта той.

Спасков изтъкна, че основният проблем с финансирането на здравеопазването тръгва от значително по-малкото пари, заделяни за здраве, спрямо БВП в сравнение с останалите европейски страни. В България за здраве се харчат около 10-15 пъти по-малко средства, отколкото в тези страни, което прави несравнимо и качеството на здравеопазването, каза той.

Вижте целия разговор във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
20% е супер много, така че аз не ти вярвам :) всичко над 5% е грабееж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
кажи в Русия как е, хехехее :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 6 години
В германия се плащат около 20% от заплатата за касата и всичко ти е безплатно. Отделно има частни пациенти, които получават легло в стая с 2 легла и седмично ръкостискане с главния лекар на болницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още