IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за въвеждане на промени в търговията с ценни книжа е кратък, обяви експерт

Инвестиционните посредници трябва да повишават информираността на клиентите за рисковете на фондовия пазар, посочи Николай Ялъмов

18:09 | 23.08.17 г. 2
Срокът за въвеждане на промени в търговията с ценни книжа е кратък, обяви експерт

Промените, които предстоят да влязат в сила в Закона за публично предлагане на ценни книжа и в Закона за пазарите на финансови инструменти имат и положителни, и негативни страни. Те са изцяло имплементирани от европейските директиви, свързани с MiFID II. Срокът за въвеждане е много кратък – три месеца, а това означава пренаписване на правилата за дейността на инвестиционните посредници.

Това каза председателят на съвета на директорите на Капман Холдинг Николай Ялъмов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Надявам се Комисията за финансов надзор да подходи с разбиране. Това е двайсетгодишна документация, която трябва да се пренапише“, коментира той.

Към позитивите на предстоящите промени, засягащи работата на капиталовия пазар, Ялъмов причисли информираността на инвестиционните посредници, които трябва да запознаят клиентите си с рисковете за търговия с ценни книжа.

„Вече се обхващат не само акциите, а и другите финансови инструменти – фючърси, опции, деривати и други договори за разлика, уточни той. – Иннвестиционните посредници трябва да запознаят клиентите си в детайли с рисковете при тези ценни книжа, с доходност, с възможността да се загубят част от парите си.“ 

Ялъмов посочи, че се разширява изискването за надграждане на познанията на инвестиционния посредник.

„Още при първоначалното стъпване на клиента във взаимоотношение с инвестиционния посредник, посредникът трябва да характеризира като типаж инвеститора – дали е с рисков или нерисков профил, какви са му знанията и уменията, има ли опит в инвестирането. Съответно трябва да съобрази и препоръките си към клиента“, конкретизира Ялъмов .

По думите му промени има и в отчетността на инвестиционния посредник към националните регулатори.

„Увеличава се многократно тежестта на информацията, която трябва да бъде подавана. Дори вече се описва начин, по който борсата трябва да получава информация за конкретните клиенти на инвестиционния посредник – това според нас е малко прекалено, тъй като едно от основните изисквания във всеки бизнес е бизнес тайната между клиента и обслужващата го компания“, е мнението на Ялъмов.

За това кой клиент стои зад дадена поръчка според директора на Капман Холдинг е нарушение на основния принцип на пазара да има анонимност.

Ялъмов информира, че законодателството предвижда възможност, когато един малък инвестиционен посредник няма дейност, да може да замрази лиценза си.

Защо новите промени ще натежат на бюджета та инвестиционните посредници? Как ще се развие фондовият пазар? Кои инвестиционни посредници правят оборота на борсата. Ще има ли концентрация на клиентите при по-големите инвестиционни посредници, които предлагат и търговия на външните пазари.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimov
преди 6 години
Само да подчертая, че промените и навлизането на МиФИД 2 е известно от лятото на 2016, така че проблема си е техен че са оставили работата за последния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Скапани бюрократи само глупости мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още